Pot sa mut ipoteca pe alt imobil?

Intrebare adresata de Drugan G.
Raspuns scris de Dl. Popescu pe 27.02.2017

"Daca posed un apartment si are ipoteca, pot sa cumpar altul si sa mut ipoteca pe cel pe care il cumpar, si care sunt costurile?"

Ipoteca se poate schimba pe alta locuinta, daca noua garantie se incadreaza in criteriile de eligibilitate stabilite de institutia financiara in cauza.

In primul rand, este necesar sa se intocmeasca un raport de evaluare de catre o persoana autorizata.
Cheltuielile asociate schimbarii ipotecii constau in costul evaluarii, si difera in functie de banca, in functie de evaluator si nu in ultimul rand de tipul imobilului.

Spre exemplu, pentru un apartament, in cazul ING Bank avaluarea imobilului poate costa intre 400 si 550 lei. La BCR evaluarea apartamentului este in jur de 370 lei, la Banca Romaneasca 336 lei, iar la CEC Bank- 350 lei.
Pe langa costurile evaluarii, se mai adauga taxele notariale si taxele de carte funciara pentru inscrierea noii ipoteci si radierea celei vechi, costuri independente de banca.
Etichete:

Aplică pentru Creditul Cetelem. Dobândă de la 8,9% si 0 comisioane.
Credite recomandate
1 / 2
Informatii banci

Sucursale, bancomate, sediul central, program de lucru, contact:

Toate bancile
Glosar financiar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni financiar-bancari::

Toti termenii
Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra:

Disclaimer

Produsele bancare sunt actualizate de catre banci si sunt verificate in mod regulat de catre personalul nostru specializat. Pentru scurt timp pot aparea diferente intre informatiile prezentate de banci in cadrul site-ului nostru si informatiile prezentate pe site-urile acestora. Daca constatati asemenea diferente sau alte informatii care nu sunt corecte va rugam sa raportati aceasta problema (link catre raporteaza o problema). Pentru calculul ratei lunare, DAE (dobanda anuala efectiva) si a costului total al creditului VreauCredit.ro foloseste fie o metodologie de calcul proprie, fie una dezvoltata impreuna cu banca pentru anumite banci. Din acest motiv pot apare mici diferente in valorile acestor coeficienti fata de calculul pe care il veti obtine in sucursala bancii.
Pentru creditele bancare imobiliare sau ipotecare perioada minima este de 24 luni si maxima de 360 luni. Dae maxim este 20%.
DAE – dobanda anuala efectiva, contine toate costurile asociate creditului. Exemplu: Pentru un credit bancar si o suma imprumutata de 3000 euro pentru o perioada de 3 ani, rata lunara va fi de aproximativ 98 euro, DAE mediu de 10,14%, iar suma totala de restituit va fi de 3463 euro. Creditele bancare de nevoi personale fara garantii sunt oferite pentru perioade intre 2 si 60 luni iar DAE poate varia intre 7% si 36%.