Comparatie

Credite selectate pentru comparatie:

Mergi la comparatie

"In prezent, creditul in euro este mai ieftin decat creditul in lei? Ar trebui sa aleg un credit in euro?

In ultimii ani in Romania a fost promovat creditul in lei. Acesta a eliminat riscul cursului valutar, dar creditul in euro a ramas mai ieftin decat cel in lei, prin EURIBORUL negativ.

Chiar daca riscul valutar a fost eliminat, creditele in lei au introdus riscul de dobanda. Astfel, apare intrebarea, ce credit este mai ieftin, cel in lei sau cel in euro?

BNR a spus stop creditelor in valuta, dupa criza din 2009 cand mii de plangeri au acuzat o crestere exacerbata a euro in raport cu leul din 2008 pana in 2009. Dupa aceea evelutia cursului de schimb a fost in parametri normali, astfel ca se dovedeste faptul ca un credit in euro este mai ieftin decat unul in lei, mai ales ca ROBOR la 3 si 6 luni este in crestere iar dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene care se mentione in prezent la valoarea negativa -0,329% (EURIBOR la trei luni).

Cresterea dobanzilor la lei vine in contextul in care creditarea in moneda nationala a depasit abia recent creditarea in euro.

Romanii s-ar putea intoarce la creditul in euro, in conditiile in care ROBOR este in continua crestere, insa ar trebui sa avem cateva lectii invatate, cu ceea ce s-a intamplat in trecut, cand mii de plangeri au acuzat cresterea exagerata a euro in raport cu leul. EURIBOR depinde de evolutia zonei euro, asa ca eventualele dezechilibre din regiune vor impacta indicele. Mai mult politica BNR impune sa te imprumuti in moneda in care obtii veniturile.

Alti au vizionat si

Credite recomandate

Calculator credite

Poti calcula venitul necesar, creditul maxim sau rata lunara ca sa descoperi unde te incadrezi.

Calculeaza

Aplica online

Alatura-te celor peste 100.000 de utilizatori care au aplicat deja. E gratuit, simplu si rapid!

Aplica