Creditul in euro, mai ieftin decat cel in lei?

Intrebare adresata de Ionut P.
Raspuns scris de Dl. Popescu pe 18.05.2018

"In prezent, creditul in euro este mai ieftin decat creditul in lei? Ar trebui sa aleg un credit in euro?

In ultimii ani in Romania a fost promovat creditul in lei. Acesta a eliminat riscul cursului valutar, dar creditul in euro a ramas mai ieftin decat cel in lei, prin EURIBORUL negativ.

Chiar daca riscul valutar a fost eliminat, creditele in lei au introdus riscul de dobanda. Astfel, apare intrebarea, ce credit este mai ieftin, cel in lei sau cel in euro?

BNR a spus stop creditelor in valuta, dupa criza din 2009 cand mii de plangeri au acuzat o crestere exacerbata a euro in raport cu leul din 2008 pana in 2009. Dupa aceea evelutia cursului de schimb a fost in parametri normali, astfel ca se dovedeste faptul ca un credit in euro este mai ieftin decat unul in lei, mai ales ca ROBOR la 3 si 6 luni este in crestere iar dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene care se mentione in prezent la valoarea negativa -0,329% (EURIBOR la trei luni).

Cresterea dobanzilor la lei vine in contextul in care creditarea in moneda nationala a depasit abia recent creditarea in euro.

Romanii s-ar putea intoarce la creditul in euro, in conditiile in care ROBOR este in continua crestere, insa ar trebui sa avem cateva lectii invatate, cu ceea ce s-a intamplat in trecut, cand mii de plangeri au acuzat cresterea exagerata a euro in raport cu leul. EURIBOR depinde de evolutia zonei euro, asa ca eventualele dezechilibre din regiune vor impacta indicele. Mai mult politica BNR impune sa te imprumuti in moneda in care obtii veniturile.

Aplică pentru Creditul Cetelem. Dobândă de la 8,9% si 0 comisioane.
Credite recomandate
1 / 2
Informatii banci

Sucursale, bancomate, sediul central, program de lucru, contact:

Toate bancile
Glosar financiar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni financiar-bancari::

Toti termenii
Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra:

Disclaimer

Produsele bancare sunt actualizate de catre banci si sunt verificate in mod regulat de catre personalul nostru specializat. Pentru scurt timp pot aparea diferente intre informatiile prezentate de banci in cadrul site-ului nostru si informatiile prezentate pe site-urile acestora. Daca constatati asemenea diferente sau alte informatii care nu sunt corecte va rugam sa raportati aceasta problema (link catre raporteaza o problema). Pentru calculul ratei lunare, DAE (dobanda anuala efectiva) si a costului total al creditului VreauCredit.ro foloseste fie o metodologie de calcul proprie, fie una dezvoltata impreuna cu banca pentru anumite banci. Din acest motiv pot apare mici diferente in valorile acestor coeficienti fata de calculul pe care il veti obtine in sucursala bancii.
Pentru creditele bancare imobiliare sau ipotecare perioada minima este de 24 luni si maxima de 360 luni. Dae maxim este 20%.
DAE – dobanda anuala efectiva, contine toate costurile asociate creditului. Exemplu: Pentru un credit bancar si o suma imprumutata de 3000 euro pentru o perioada de 3 ani, rata lunara va fi de aproximativ 98 euro, DAE mediu de 10,14%, iar suma totala de restituit va fi de 3463 euro. Creditele bancare de nevoi personale fara garantii sunt oferite pentru perioade intre 2 si 60 luni iar DAE poate varia intre 7% si 36%.