Se poate sterge datoria din Biroul de Credit daca aceasta a fost achitata?

Intrebare adresata de Ana S.
Raspuns scris de Dl. Popescu pe 23.04.2019

Intrebare: "Mi se poate sterge o datorie deja achitata, din baza de date a Biroului de Credit?"

Informatiile din Biroul de Credit pot fi sterse in anumite conditii.

Conform informatiilor prezentate de Biroului de Credit, informatiile aferente unui credit sunt afisate timp de 4 ani de la ultima actualizare transmisa.
Asadar, chiar daca datoria a fost platita, aceasta va fi afisata in Biroului de Credit timp de inca 4 ani, ceea ce va fi o piedica in obtinerea unui nou imprumut.

In mai 2018 a intrat in vigoare regulamentul european de protectia datelor (GDPR), ce ofera o serie de drepturi consumatorilor privind siguranta datelor.

Conform informatiilor reprezentantilor Biroului de Credit, informatiile prezente in baza de date pot fi sterse, insa doar in anumite conditii si doar daca exista un motiv intemeiat pentru care vrei sa faci asta.

Poti obtine de la creditorul tau (banca / IFN-ul in cauza) stergerea datelor din Biroul de Credit in urmatoarele situatii:
- datele au fost prelucrate ilegal;
- datele nu mai sunt necesare scopului pentru care au fost colectate sau prelucrate;
- persoana vizata se opune prelucrarii si nu exista motive legitime care sa prevaleze (dreptul la opozitie);
- datele trebuie sterse pentru indeplinirea unei obligatii legale a bancii / IFN-ului.

Cum pot fi sterse datele din Biroul de Credit?

Poti solicita stergerea datelor prin accesarea site-ului Biroului de Credit (www.birouldecredit.ro) sau personal sau pe cale electronica, la banca / IFN-ul care detine calitatea de creditor/potential creditor.

Solicitarea inregistrata se transmite la banca / IFN pentru verificare, si aceasta it va comunica decizia luata, si dupa caz, poate sterge sau nu datele.

Mare atentie! Odata cu intrarea in vigoare a GDPR, unele banci au anuntat ca nu vor putea acorda credite persoanelor care au depus cereri de rectificare a datelor la Biroul de Credit, pana ce aceste cereri nu se solutioneaza de catre banca la care le-au depus.

Aplică pentru Creditul Cetelem. Dobândă de la 8,9% si 0 comisioane.
Credite recomandate
1 / 2
Informatii banci

Sucursale, bancomate, sediul central, program de lucru, contact:

Toate bancile
Glosar financiar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni financiar-bancari::

Toti termenii
Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra:

Disclaimer

Produsele bancare sunt actualizate de catre banci si sunt verificate in mod regulat de catre personalul nostru specializat. Pentru scurt timp pot aparea diferente intre informatiile prezentate de banci in cadrul site-ului nostru si informatiile prezentate pe site-urile acestora. Daca constatati asemenea diferente sau alte informatii care nu sunt corecte va rugam sa raportati aceasta problema (link catre raporteaza o problema). Pentru calculul ratei lunare, DAE (dobanda anuala efectiva) si a costului total al creditului VreauCredit.ro foloseste fie o metodologie de calcul proprie, fie una dezvoltata impreuna cu banca pentru anumite banci. Din acest motiv pot apare mici diferente in valorile acestor coeficienti fata de calculul pe care il veti obtine in sucursala bancii.
Pentru creditele bancare imobiliare sau ipotecare perioada minima este de 24 luni si maxima de 360 luni. Dae maxim este 20%.
DAE – dobanda anuala efectiva, contine toate costurile asociate creditului. Exemplu: Pentru un credit bancar si o suma imprumutata de 3000 euro pentru o perioada de 3 ani, rata lunara va fi de aproximativ 98 euro, DAE mediu de 10,14%, iar suma totala de restituit va fi de 3463 euro. Creditele bancare de nevoi personale fara garantii sunt oferite pentru perioade intre 2 si 60 luni iar DAE poate varia intre 7% si 36%.