Comparatie

Credite selectate pentru comparatie:

Mergi la comparatie

Ce este creditul imobiliar pentru construcție imobil?

08.03.2023

Ce este creditul imobiliar pentru construcție imobil?

Creditul imobiliar pentru construcție de imobil este un tip de împrumut destinat construirii unui imobil nou sau pentru extinderea/consolidarea unei construcții existente. Acest tip de credit poate fi garantat cu imobilul în sine sau cu orice alt imobil pentru a asigura rambursarea creditului, în funcție de bancă.

Pentru acest tip de împrumut, în general, băncile eliberează o parte din suma creditului la început și pe măsură ce construcția avansează, în baza documentelor (facturilor) primite de la constructor, deblochează restul sumei. Dar există bănci care îți pot oferi suma solicitată în întregime dacă ai documentele justificative necesare sau dacă nu depășește un anumit grad de împrumut. 


Pe calculatorul vreaucredit.ro poti consulta ofertele curente de la mai multe bănci din România pentru acest tip de împrumut și le poți filtra în funcție de nevoile tale. 


Pentru a obține un credit pentru construirea unui imobil, sunt câteva condiții pe care trebuie să le îndeplinești, precum: 

 • să nu ai restanțe la alte împrumuturi, 

 • să nu figurezi în Biroul de Credit, 

 • să ai venituri lunare care pot fi dovedite, 

 • să nu depășești gradul de îndatorare impus de bancă, 

 • să te încadrezi între o vârstă minimă sau maximă, 

 • precum și o anumită vechime în muncă,

 • să ai vechime fara intreruperi la locul de munca.


În general, vârsta minimă este între 18 și 21 de ani, iar vârsta maximă este între 65 și 70 de ani, la sfârșitul perioadei de creditare, în funcție de bancă. 


Vechimea în muncă este necesar să fie între 3 și 6 luni la actualul angajator și cel puțin 1 an vechime totală în piața muncii, fără întreruperi mai mari de 30 de zile.


Perioada maximă de creditare este de 30 de ani, iar suma maximă este determinată de nivelul veniturilor. Unele bănci stabilesc limita maximă a sumei creditului în jurul valorii de 300.000 de euro sau 500.000 de euro. Dacă veniturile îți permit un credit mai mare decât aceste sume, banca poate accepta suma dorită. Venitul poate fi luat în considerare fie individual, fie cu împreună cu unul sau doi codebitori, iar fiecare bancă are propriul grad de indatorare, care poate varia între 40% si 70%.


Odată ce îndeplinești toate aceste condiții, poți aplica pentru creditul imobiliar pentru construirea unui imobil. Aici poți consulta ofertele actuale ale băncilor din România pentru un astfel de credit și le poți filtra în funcție de criteriile tale.


În ceea ce privește dobânzile și comisioanele, acestea diferă de la o bancă la alta. Atunci când vrei să soliciți un credit, este important să urmărești indicatorii principali. Unul dintre aceștia este dobânda anuală efectivă (DAE), care reprezintă însumarea tuturor costurilor unui credit, inclusiv a dobânzii standard comunicate de bancă și a altor comisioane (dacă există). DAE este dobânda finală în funcție de care vei plăti ratele lunare și este important să o analizezi cu atenție înainte de a decide asupra unei oferte.


Alți indicatori importanți includ costul total al creditului, care reprezintă suma totală pe care va trebui să o rambursezi, precum și rata lunară care poate fi fixă sau variabilă. În cazul dobânzii fixe, vei avea aceeași dobândă pe întreaga perioadă de creditare. În cazul creditelor cu dobândă fixă, există uneori dobânzi fixe doar pe anumite perioade de timp, de exemplu pentru primii 5 ani. 


Dobânda variabilă poate varia în funcție de anumiți indici de referință, cum ar fi ROBOR, EURIBOR sau IRCC. Atât rata lunară, cât și costul total vor suferi modificări atunci când valorile indicatorilor se vor schimba. 


Băncile pot percepe și comisioane suplimentare, cum ar fi comisionul de analiza dosar, comisionul de rambursare anticipată și comisionul lunar de administrare, care trebuie luate in considerare la alegerea creditului potrivit. Este important să verifici și dacă banca percepe comision de rambursare anticipată, deoarece acesta nu este inclus in calculul DAE și poate influența costul total al creditului.


Care sunt avantajele și dezavantajele creditului imobiliar pentru construcție de imobile?


Creditul imobiliar pentru construcție de imobile poate avea avantaje și dezavantaje, iar acestea pot varia în funcție de fiecare situație în parte.


Avantaje:


 • Oferă posibilitatea de a construi o casă sau de a extinde o clădire existentă.

 • Are o perioadă mai lungă de rambursare, ceea ce poate ajuta la reducerea ratelor lunare.

 • Poate avea dobânzi mai mici decât alte tipuri de împrumuturi, cum ar fi cel de nevoi personale.

 • Suma împrumutată poate fi mai mare decât în cazul altor tipuri de împrumuturi.

 • În unele cazuri, costurile de construcție pot fi acoperite complet de către credit, eliminând nevoia de a avea economii mari sau o finanțare alternativă.

 • Poți apela la un codebitor cu ajutorul căruia poți obține o sumă mai mare de bani.


Dezavantaje:


 • Necesită un proces de aprobare mai complex și documente suplimentare pentru verificarea proiectului de construcție și a calității sale.

 • Pot exista riscuri în cazul în care construcția nu este finalizată la timp sau costurile depășesc bugetul prevăzut.

 • Poate necesita mai mult timp și efort decât achiziționarea unei proprietăți deja existente, deoarece necesită organizarea și supravegherea construcției.

 • Este necesară garantarea creditului cu imobilul care urmează a fi construit ceea ce înseamna că în caz de imposibilitate de plată, banca poate prelua proprietatea imobilului și o poate vinde pentru a-și recupera banii. 


Este important să evaluezi cu atenție avantajele și dezavantajele unui credit imobiliar pentru construcția unui imobil, înainte de a lua o decizie și să analizezi mai multe oferte și opțiuni pentru a găsi cea mai bună soluție pentru nevoile tale financiare.


În concluzie, creditul imobiliar pentru construcția unui imobil poate fi o opțiune viabilă pentru a-ți construi propria locuință, dar trebuie să fii atent la costurile implicate și la condițiile cerute de bancă.