Comparatie

Credite selectate pentru comparatie:

Mergi la comparatie

Programul Prima Casa se schimba in O familie, o casa

Programul "Prima Casa" va deveni "O familie, o casa" si va putea fi obtinut de persoanele care au venituri lunare de maxim 4000 lei, iar in cazul familiilor cu unul sau mai multi copii, venitul maxim va fi de 7000 lei.
26.08.2019
Ministerul Finantelor a anuntat ca va modifica Programul Prima Casa pentru acordarea de credite imobiliare garantate de stat.


In prezent, creditul Prima Casa nu impune vreo restrictie in privinta veniturilor celor care primesc astfel de imprumuturi.


Modificarile sunt facute pentru a impregna acestui program un caracter social. Programul se doreste ai ajuta pe cei cu venituri mici, care nu pot obtine credite ipotecare standard, acestea avand atat dobanzi mai mari (6,5%, fata de 4,63% la Prima Casa), cat si avans mai mare (15% din pretul locuintei, fata de numai 5% la Prima Casa).


Salariul mediu net pe economie este in prezent 3.100 de lei, ceea ce inseamna ca in plafoanele de venit impuse in noul program Prima Casa se vor incadra in continuare majoritatea romanilor.


Familiile cu un copil vor avea o reducere a dobanzii de o jumatate de punct, adica in jur de 4,13% pe an, in timp ce familiile cu doi copii vor avea o reducere a dobanzii de 1 punct procentual, pana la 3,63%.


Dat fiind ca sustine familiile cu copii, programul Prima Casa va fi redenumit O famile, o casa.


Celelalte caracteristici ale programului O famile, o casa, sunt:


- Avansul de 5% ramane neschimbat.


- Valoarea maxima a creditului ce poate fi obtinut este de 66.500 de lei, la care se adauga avansul de 5%, echivalentul a 3.500 de euro, pe care trebuie sa-l achite cel care obtine creditul, astfel ca valoarea maxima a locuintei care poate fi cumparata, indiferent de tipul acesteia, veche sau noua, este de 70.000 de euro.


- O alta noutate este posibilitatea refinantarii creditelor Prima Casa, inclusiv a celor vechi, cu un credit ipotecar standard, astfel incat locuinta ipotecata sa poata fi vanduta inainte de termenul de 5 ani impus in lege.


- Beneficiarii unui credit prin noul program O familie, o casa nu vor mai putea, pe perioada derularii imprumutului, sa-si cumpere o alta locuinta, mai exact "o cota de peste ½ inclusiv dintr-o alta locuinta situata in mediul urban, cu excepția celor dobandite prin mostenire."