Se poate pune poprire pe indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor?

Intrebare adresata de Mihaela G.
Raspuns scris de Dl. Popescu pe 21.12.2015

"Daca esti in crestere copil pana la 3 ani si ai restanta la banca, aceasta poate pune poprire pe indemnizatie??"

Conform Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii si OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, acestea nu pot fi urmarite silit in vederea recuperarii.
Asupra drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta nu se datoreaza impozit si nici contributiile sociale obligatorii stabilite de lege.

De asemenea, nu pot face obiectul popririi ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii.

Conform legii se pot pot face retineri doar pentru recuperarea unor sume platite in plus si necuvenit pentru aceste alocatii si indemnizatii.

Impotriva popririi si a actelor de executare silita doar debitorul poprit poate formula actiune in contestatie la executare in temeiul dispozitiilor art. 711 si urmatoarele din NCPC.

Dispozitiile art. 786 alin. (5) din Noul Cod de Procedura Civila restrang dreptul tertului poprit de a ataca masura instituirii popririi printr-o contestatie la executare, stabilind ca apararile sale vor putea fi invocate doar in fata instantei de judecata investita cu o eventuala cerere de validare a popririi. Asada, in cazul formularii contestatiei la executare de catre tertul poprit, aceasta va fi respinsa ca inadmisibila.

Credite recomandate
1 / 1
Informatii banci

Sucursale, bancomate, sediul central, program de lucru, contact:

Toate bancile
Glosar financiar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni financiar-bancari::

Toti termenii
Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra:

Disclaimer

Produsele bancare sunt actualizate de catre banci si sunt verificate in mod regulat de catre personalul nostru specializat. Pentru scurt timp pot aparea diferente intre informatiile prezentate de banci in cadrul site-ului nostru si informatiile prezentate pe site-urile acestora. Daca constatati asemenea diferente sau alte informatii care nu sunt corecte va rugam sa raportati aceasta problema (link catre raporteaza o problema). Pentru calculul ratei lunare, DAE (dobanda anuala efectiva) si a costului total al creditului VreauCredit.ro foloseste fie o metodologie de calcul proprie, fie una dezvoltata impreuna cu banca pentru anumite banci. Din acest motiv pot apare mici diferente in valorile acestor coeficienti fata de calculul pe care il veti obtine in sucursala bancii.
Pentru creditele bancare imobiliare sau ipotecare perioada minima este de 24 luni si maxima de 360 luni. Dae maxim este 20%.
DAE – dobanda anuala efectiva, contine toate costurile asociate creditului. Exemplu: Pentru un credit bancar si o suma imprumutata de 3000 euro pentru o perioada de 3 ani, rata lunara va fi de aproximativ 98 euro, DAE mediu de 10,14%, iar suma totala de restituit va fi de 3463 euro. Creditele bancare de nevoi personale fara garantii sunt oferite pentru perioade intre 2 si 60 luni iar DAE poate varia intre 7% si 36%.