Dobanzile la credite se micsoreaza in 2016 la cei cu credite noi sau si pentru ceilalti?

Intrebare adresata de Vali G.
Raspuns scris de Dl. Popescu pe 08.01.2016

"Dobanzile la credite se micsoreaza in 2016 la cei cu credite noi sau si pentru ceilalti? Multumesc."

Parerile analistilor in ceea ce priveste dobanda-cheie pe 2016 sunt impartite. Unii preconizeaza scaderea dobanzii, altii cresterea, dar majoritatea cred ca dobanda-cheie va ramane pe loc.

In situatia in care aveti un credit cu dobanda variabila, dobanda poate varia in functie de evolutia ROBOR sau EURIBOR. Daca aveti un credit cu dobanda fixa atunci dobanda va ramane la acelasi nivel, nu veti fi influentat de fluctuatiile dobanzii.

In schimb, 2016 aduce noutati in privinta dobanzilor si penalitatilor de intarziere. Noul Cod de procedura fiscala stabileste ca pentru neindeplinirea obligatiilor de plata la scadenta contribuabilii vor datora statului dobanzi si penalitati de intarziere.

Incepand cu acest an, valoarea dobanzii a fost redusa la 0,02% pentru fiecare zi de intarziere, de la 0,03%, cat a fost in 2015.
Penalitatea de intarziere a fost la randul ei micsorata la 0,01%, de la valoarea anterioara de 0,02%, valoare valabila de la 1 ianuarie.

Aplică pentru Creditul Cetelem. Dobândă de la 8,9% si 0 comisioane.
Credite recomandate
1 / 2
Informatii banci

Sucursale, bancomate, sediul central, program de lucru, contact:

Toate bancile
Glosar financiar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni financiar-bancari::

Toti termenii
Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra:

Disclaimer

Produsele bancare sunt actualizate de catre banci si sunt verificate in mod regulat de catre personalul nostru specializat. Pentru scurt timp pot aparea diferente intre informatiile prezentate de banci in cadrul site-ului nostru si informatiile prezentate pe site-urile acestora. Daca constatati asemenea diferente sau alte informatii care nu sunt corecte va rugam sa raportati aceasta problema (link catre raporteaza o problema). Pentru calculul ratei lunare, DAE (dobanda anuala efectiva) si a costului total al creditului VreauCredit.ro foloseste fie o metodologie de calcul proprie, fie una dezvoltata impreuna cu banca pentru anumite banci. Din acest motiv pot apare mici diferente in valorile acestor coeficienti fata de calculul pe care il veti obtine in sucursala bancii.
Pentru creditele bancare imobiliare sau ipotecare perioada minima este de 24 luni si maxima de 360 luni. Dae maxim este 20%.
DAE – dobanda anuala efectiva, contine toate costurile asociate creditului. Exemplu: Pentru un credit bancar si o suma imprumutata de 3000 euro pentru o perioada de 3 ani, rata lunara va fi de aproximativ 98 euro, DAE mediu de 10,14%, iar suma totala de restituit va fi de 3463 euro. Creditele bancare de nevoi personale fara garantii sunt oferite pentru perioade intre 2 si 60 luni iar DAE poate varia intre 7% si 36%.