Comisionul de analiza se plateste si in cazul in care te razgandesti si nu mai iei creditul?

Intrebare adresata de Lucica D
Raspuns scris de Dl. Popescu pe 24.06.2016

"Care este gradul maxim de indatorare la persoanele fizice? Sotul meu cu tulburare afectiva bipolara a facut un imprumut la SC Ralfi IFN SA (Garanti credite de consum) in valoare de 22458.40 suma imprumutata, 34390.80 suma totala de plata. Rata 573.18 pe luna.
El mai avea doua contracte de credit la Raiffeisen Bank cu rate de 443.56 lei si 504.01 lei. Am anuntat banca, e de acord sa anuleze imprumutul dar cer sa platim comisionul de analiza de 990 lei. Nu inteleg ce analiza au facut, ca normal nu s-ar fi incadrat sa mai faca un imprumut. Pensia lui e de 1387 ron pe luna."

Gradul de indatorare admis de banci difera de la banca la banca (intre 50% si 75%).
Garanti credite de consum (Ralfi IFN SA) este o institutie financiara nebancara. Aceastea au conditii de acordare a creditelor mai blande, la costuri mai ridicate.
Clientii trebuie sa suporte comisionul de analiza a dosarului de credit, chiar daca decid sa dea inapoi sumele primite in termenul de 14 zile, timp in care au dreptul sa se razgandeasca, prevazut de legea 281/2010.
Se interzice perceperea unui comision de analiza dosar in cazul in care creditul nu se acorda.
Cel mai bine este sa cititi cu atentie cererea de credit pe care a semnat-o initial. Acolo trebuie sa fie facute toate precizarile cu privire la comisionul de analiza.
In situatia dumneavoastra puteti incerca si varianta in care duceti bancii un act medical unde este diagnosticat cu aceasta boala, cerandu-i sa va scuteasca de acest comision.

Update: Incepand cu ianuarie 2019, gradul de indatorare este de 40% pentru creditele in lei.
Etichete:

Credite recomandate
1 / 1
Informatii banci

Sucursale, bancomate, sediul central, program de lucru, contact:

Toate bancile
Glosar financiar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni financiar-bancari::

Toti termenii
Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra:

Disclaimer

Produsele bancare sunt actualizate de catre banci si sunt verificate in mod regulat de catre personalul nostru specializat. Pentru scurt timp pot aparea diferente intre informatiile prezentate de banci in cadrul site-ului nostru si informatiile prezentate pe site-urile acestora. Daca constatati asemenea diferente sau alte informatii care nu sunt corecte va rugam sa raportati aceasta problema (link catre raporteaza o problema). Pentru calculul ratei lunare, DAE (dobanda anuala efectiva) si a costului total al creditului VreauCredit.ro foloseste fie o metodologie de calcul proprie, fie una dezvoltata impreuna cu banca pentru anumite banci. Din acest motiv pot apare mici diferente in valorile acestor coeficienti fata de calculul pe care il veti obtine in sucursala bancii.
Pentru creditele bancare imobiliare sau ipotecare perioada minima este de 24 luni si maxima de 360 luni. Dae maxim este 20%.
DAE – dobanda anuala efectiva, contine toate costurile asociate creditului. Exemplu: Pentru un credit bancar si o suma imprumutata de 3000 euro pentru o perioada de 3 ani, rata lunara va fi de aproximativ 98 euro, DAE mediu de 10,14%, iar suma totala de restituit va fi de 3463 euro. Creditele bancare de nevoi personale fara garantii sunt oferite pentru perioade intre 2 si 60 luni iar DAE poate varia intre 7% si 36%.