Comparatie

Credite selectate pentru comparatie:

Mergi la comparatie

"Ce inseamna CRC? Cand esti bagat in CRC si cand esti scos din CRC?"

CRC - Centrala Riscului de Credit este fosta Centrala a Riscurilor Bancare si este o baza de date care contine informatii referitoare la datele de identificare ale debitorilor, la creditele acordate acestora si angajamentele asumate, precum şi la fraudele cu carduri produse de catre posesori.

CRC gestioneaz aceste informatii in numele Bancii Nationale a Romaniei, intr-un cadru strict reglementat.


La CRC pot raporta institutiile de credit, institutiile financiare nebancare inscrise in Registrul special, institutiile de plata care inregistreaza un nivel semnificativ al activitatii de creditare si institutiile emitente de moneda electronica care inregistreaza un nivel semnificativ al activitatii de creditare - persoane juridice romane dar si sucursalele din Romania ale institutiilor de credit si ale institutiilor financiare nebancare inscrise in Registrul special - persoane juridice straine.


Raportarea la CRC se face in format electronic, lunar, prin Reteaua de Comunicatii Interbancare, intre 01 - 17 ale fiecarei luni cand se transmit informatiile aferente lunii anterioare. Informatia raportata este mentinuta in baza de date a CRC o perioada de sapte ani de la data inscrierii si nu poate fi modificata sau stearsa.


Institutiile de credit pot consulta baza de date a CRC la deschiderea de cont, la acordarea de credite (credite de nevoi personale, credite imobiliare, credite auto), etc. sau pentru monitorizarea comportamentului de plata al debitorilor proprii, in conformitate cu prevederile art. 24 din Regulamentul BNR nr. 2/2012, cu modificarile ulterioare.


Persoanele fizice pot obtine informatii de la CRC numai daca le solicita in nume propriu. Pentru a obtine aceste informatii trebuie remisa prin posta o solicitare scrisa (in original), datata si semnata. Cererea va fi insotita de o copie xerox lizibila dupa buletin/carte de identitate/pasaport.

Raspunsul va fi trimis prin posta la adresa din actul de identitate atasat solicitarii sau la o alta adresa mentionata de solicitant care sa asigure ca predarea i se va face personal sau poate fi ridicat personal de catre solicitant de la sediul centralei Bancii Nationale a Romaniei, daca acest lucru este mentionat in solicitare.


Orice persoana raportata poate contesta corectitudinea informatiilor inregistrate in baza de date a CRC pe numele sau, prin intermediul persoanei declarante care i-a remis aceste informatii.


De asemenea, este bine sa stii, ca nu doar CRC este singura baza de date referitoare la credite si sume restante provenite din intarziere sau neplata ratelor unui credit. Biroul de Credit monitorizeaza si el informatiile despre creditele acordate persoanelor fizice.

Alti au vizionat si

Credite recomandate

Calculator credite

Poti calcula venitul necesar, creditul maxim sau rata lunara ca sa descoperi unde te incadrezi.

Calculeaza

Aplica online

Alatura-te celor peste 100.000 de utilizatori care au aplicat deja. E gratuit, simplu si rapid!

Aplica