Am un credit in franci elvetieni, sa cer o recalculare sau sa renunt la apartament prin aplicarea legii darii in plata?

Intrebare adresata de Georgeta B.
Raspuns scris de Dl. Popescu pe 12.10.2016

"Am un credit in franci elvetieni la Banca Romaneasca. Ce ar trebui sa fac, sa cer o recalculare a creditului pentru a micsora perioada sau rata, sau sa renunt la apartament prin aplicarea legii darii in plata?

In cazul unui credit in franci elvetieni, cel mai bine este sa discutati cu reprezentantii bancii si sa solicitati o recalculare a creditului.

De altfel, legea conversiei creditelor in franci elvetieni asteapta votul final. Prin aceasta lege bancile sunt obligate sa converteasca in lei (la cursul isotric) creditele luate in franci elvetieni de persoane fizice.


Darea in plata este o procedura ceva mai complicata. Persoanele cu
credit ipotecar vor putea sa-l stinga prin cedarea imobilului ipotecat.Conditiile pentru darea in plata sunt:


- cuantumul sumei imprumutate (la momentul acordarii) sa fie de maximum 250.000 de euro (echivalent in lei la cursul de schimb al BNR).

- creditul sa fi fost contractat de consumator pentru achizitionarea, construirea, extinderea, modernizarea, amenajarea, reabilitarea unei locuinte sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel putin un imobil cu destinatia de locuinta;

- consumatorul sa nu fi fost condamnat printr-o hotarare definitiva pentru infractiuni in legatura cu creditul pentru care se solicita darea in plata.

Daca obligatiile din contractul de credit sunt garantate cu doua sau mai multe bunuri, debitorul va trebui sa cedeze toate bunurile ipotecate.

Pentru a stinge creditul ipotecar, consumatorul va trebui sa transmita creditorului o notificare prin avocat de preferat, pentru a putea si verifica indeplinirea celorlalte conditii - prin care sa informeze asupra deciziei de a transmite dreptul de proprietate asupra imobilului ipotecat.


Aplică pentru Creditul Cetelem. Dobândă de la 8,9% si 0 comisioane.
Credite recomandate
1 / 2
Informatii banci

Sucursale, bancomate, sediul central, program de lucru, contact:

Toate bancile
Glosar financiar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni financiar-bancari::

Toti termenii
Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra:

Disclaimer

Produsele bancare sunt actualizate de catre banci si sunt verificate in mod regulat de catre personalul nostru specializat. Pentru scurt timp pot aparea diferente intre informatiile prezentate de banci in cadrul site-ului nostru si informatiile prezentate pe site-urile acestora. Daca constatati asemenea diferente sau alte informatii care nu sunt corecte va rugam sa raportati aceasta problema (link catre raporteaza o problema). Pentru calculul ratei lunare, DAE (dobanda anuala efectiva) si a costului total al creditului VreauCredit.ro foloseste fie o metodologie de calcul proprie, fie una dezvoltata impreuna cu banca pentru anumite banci. Din acest motiv pot apare mici diferente in valorile acestor coeficienti fata de calculul pe care il veti obtine in sucursala bancii.
Pentru creditele bancare imobiliare sau ipotecare perioada minima este de 24 luni si maxima de 360 luni. Dae maxim este 20%.
DAE – dobanda anuala efectiva, contine toate costurile asociate creditului. Exemplu: Pentru un credit bancar si o suma imprumutata de 3000 euro pentru o perioada de 3 ani, rata lunara va fi de aproximativ 98 euro, DAE mediu de 10,14%, iar suma totala de restituit va fi de 3463 euro. Creditele bancare de nevoi personale fara garantii sunt oferite pentru perioade intre 2 si 60 luni iar DAE poate varia intre 7% si 36%.