Comparatie

Credite selectate pentru comparatie:

Mergi la comparatie

Se limiteaza creditarea populatiei

Viteza de crestere a creditarii populatiei raportata la PIB a depasit de cateva trimestre pragul de semnal impus de Uniunea Europeana, anunta Florian Neagu directorul adjunct al Directiei de Stabilitate din BNR.
19.09.2017
In aceste conditii Directia de Supraveghere din BNR se gandeste la un set de norme care sa plafoneze gradul de indatorare al persoanelor fizice la 55% din venituri.
BNR atrage atentia ca volumul de credit acordat in ultimii ani a depasit volumul din 2007-2008, cand existau conditii favorabile de curs valutar. In prezent rata dobanzii este la minime istorice, insa se preconizeaza o crestere a acesteia pe viitor, iar datoriile se vor mari semnificativ. Daca in 2007 exista riscul de curs valutar, in prezent exista riscul de dobanda. Dobanzile variabile calculate in functie de Robor sau Euribor vor suferi modificari pe viitor. Robor deja si-a inceput cresterea, iar o crestere pentru Euribor se preconizeaza pentru 2018.
Gradele de indatorare aplicate de banci sunt mai mari fara de ceea ce si-ar dori BNR-ul sa vada, afirma Florian Neagu, director adjunct al Direcției de Stabilitate Financiara din cadrul Bancii Nationale
Gradele de indatorare practicate de banci sunt sunt pana la 70% pentru persoane cu venituri mari. BNR ar putea limita prin reglementari acest grad de indatorare, pentru a limita riscul romanilor, asa cum a mai facut-o inainte de intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.
Intr-un interviu acordat recent, Nicolae Cinteza afirma ca se lucreaza la reglementari care sa plafoneze gradul de indatorare la 55% din venituri, indiferent de ce credit accesezi.
Poti vedea aici oferta actuala de credite nevoi personale
In prezent, dobanzile au inceput sa creasca, iar surse din piata bancara spun ca reglementarile acestea trebuiau deja impuse, deoarece impuse prea tarziu nu vor mai fi viabile.