Ce tip de dobanda alegem: fixa sau variabila?

Scris de VreauCredit.ro pe 01.10.2012 0 Comentarii

Un element important care diferentiaza creditele este tipul dobanzii, care este de doua feluri: fixa si variabila.
Dobanda fixa ramane neschimbata pe tot parcursul derularii contractului de credit, astfel incat beneficiarii imprumutului vor avea siguranta de a plati aceeasi rata pe tot parcursul imprumutului, indiferent de evolutia dobanzilor pe piata bancara.

Pe de alta parte, dobanzile fixe sunt de regula mai ridicate decat cele variabile, pentru ca banca sa-si acopere riscurile aferente cresterii indicilor dobanzilor interbancare in functie de care aceasta se imprumuta, la randul ei.

In ceea ce priveste dobanda variabila, aceasta se modifica automat de catre banca, la fiecare 3 luni, 6 luni sau la alt termen stabilit in contractul de credit, conform formulei de calcul prestabilita. Aceasta este formata dintr-o marja fixa ce ramane neschimbata, la care se adauga indicele de dobanda al pietei interbancare, valabil pentru toate bancile: ROBOR in cazul creditelor in lei si EURIBOR/LIBOR la creditele in euro/dolari.

In acelasi timp, in cazul rambursarilor anticipate la un credit, in cazul celor cu dobanda fixa se va plati un comision de maxim 1% din suma achitata in avans, in timp ce pentru imprumuturile cu dobanda variabila nu se achita nicio taxa.

Credite recomandate
1 / 1
Parerea ta despre acest articolCe tip de dobanda alegem: fixa sau variabila?

Ai deja cont pe VreauCredit.ro ?

Nume
E-mail
Parola
Captcha
  • protectie anti-spam
Mesaj

Comentariul tau va fi publicat numai dupa aprobarea acestuia de catre moderatorii VreauCredit.ro.
Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la
violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. Multumim pentru intelegere.

Informatii banci

Sucursale, bancomate, sediul central, program de lucru, contact:

Toate bancile
Glosar financiar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni financiar-bancari::

Toti termenii
Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra:

Disclaimer

Produsele bancare sunt actualizate de catre banci si sunt verificate in mod regulat de catre personalul nostru specializat. Pentru scurt timp pot aparea diferente intre informatiile prezentate de banci in cadrul site-ului nostru si informatiile prezentate pe site-urile acestora. Daca constatati asemenea diferente sau alte informatii care nu sunt corecte va rugam sa raportati aceasta problema (link catre raporteaza o problema). Pentru calculul ratei lunare, DAE (dobanda anuala efectiva) si a costului total al creditului VreauCredit.ro foloseste fie o metodologie de calcul proprie, fie una dezvoltata impreuna cu banca pentru anumite banci. Din acest motiv pot apare mici diferente in valorile acestor coeficienti fata de calculul pe care il veti obtine in sucursala bancii.
Pentru creditele bancare imobiliare sau ipotecare perioada minima este de 24 luni si maxima de 360 luni. Dae maxim este 20%.
DAE – dobanda anuala efectiva, contine toate costurile asociate creditului. Exemplu: Pentru un credit bancar si o suma imprumutata de 3000 euro pentru o perioada de 3 ani, rata lunara va fi de aproximativ 98 euro, DAE mediu de 10,14%, iar suma totala de restituit va fi de 3463 euro. Creditele bancare de nevoi personale fara garantii sunt oferite pentru perioade intre 2 si 60 luni iar DAE poate varia intre 7% si 36%.