Noutati si promotii

Am lansat aplicatia pentru mobile - VreauATM

Comparatie

Credite selectate pentru comparatie:

Mergi la comparatie
Noutati si promotii

Am lansat aplicatia pentru mobile - VreauATM

Afla mai multe

Ce este DAE- Dobanda Anuala Efectiva - si cum se calculeaza?

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) este un indicator care exprima costul real al unui credit, pe care bancile si institutiile financiare nebancare (IFN-urile) sunt obligate sa-l afiseze, astfel incat consumatorii sa poata compara eficient mai multe oferte, pentru a o alege pe cea mai convenabila.

Mai exact, DAE exprima, sub forma de procent anual, nu doar nivelul dobanzii nominale aferente unui imprumut, pe care bancile o folosesc de obicei pentru a-si promova produsele de creditare, ci si alte costuri suplimentare: comisionul de analiza a dosarulului de credit, cel de administrare a imprumutului sau cel aferent asigurarilor. DAE nu include costuri de creditare adiacente, precum comisionul de rambursare anticipata, cel de penalizare in cazul intarzierii platii ratelor sau cel aferent unor servicii suplimentare.Institutiile de credit trebuie sa prezinte valoarea DAE atat in cadrul reclamelor, cat si a ofertelor precontractuale si in cuprinsul contractelor de credit.


Cum se calculeaza DAEPentru a-si atrage clientii, institutiile de credit recurg, de cele mai multe ori, la varianta afisarii unor dobanzi cat mai mici, uneori valabile doar pe perioade scurte de timp. La acestea se adauga insa diverse alte comisioane, ceea ce face ca respectivul imprumut sa devina mult mai scump.


De exemplu, un credit in valoare de 40.000 de lei contractat pe o perioada de cinci ani, cu o dobanda nominala de 11% pe an, are o DAE de 15,60%. Diferenta o reprezinta un comision de analiza a dosarului de 125 de lei si un comision de administrare de 0,3%, aplicabil lunar la soldul imprumutului.


Aceste comisioane au fost transformate in procente anuale si adaugate la dobanda nominala, astfel incat creditul cu o dobanda de 11% are un DAE de 15,6%.


De ce este importanta DAE

DAE este importanta nu doar pentru a afla pretul real al unui imprumut ci si pentru a compara mai multe oferte ale diverselor institutii de credit, astfel incat sa putem alege cea mai ieftina varianta.


Cu atat mai mult cu cat, din cauza structurii diferite de comisioane practicate de fiecare banca, dobanda creditelor poate fi de multe ori inselatoare. Astfel, un credit cu o dobanda mai mica poate avea o DAE mai mare decat unul cu o dobanda mai mare, pentru simplul fapt ca are comisioane mai multe sau mai mari.De exemplu, una dintre bancile romanesti afiseaza o dobanda de 13,2% pentru aceasi tip de credit amintit mai sus (in valoare de 40.000 de lei pe o perioada de 5 ani, cu o dobanda de 11% si DAE 15,6%), insa DAE e doar 14%, intrucat nu exista nici comision de analiza a dosarului, nici de administrare. |n concluzie, cu cat nivelul DAE este mai redus, cu atat costul creditului este mai mic.


La ce trebuie sa fim atenti atunci cand luam un credit Atunci cand comparam mai multe oferte de credite cu ajutorul DAE trebuie sa fim atenti la o serie de factori care influenteaza calculul acesteia.Cea mai importanta este
perioada de rambursare a imprumutului: cu cat este mai mare, cu atat nivelul DAE este mai mic, si invers. Acesta este motivul pentru care bancile, atunci cand prezinta valoarea DAE in ofertele lor, o vor calcula de obicei pentru perioada de creditare cea mai indelungata, astfel incat nivelul acesteia sa fie cat mai redus.


Iata de ce, atunci cand vom compara mai multe oferte de credite, trebuie sa avem grija ca DAE sa fie calculata pentru aceeasi perioada de creditare si aceeasi suma de bani imprumutata.De asemenea, nu trebuie sa ne lasam indusi in eroare de alti indicatori ai creditului, precum
rata lunara. Pentru ca s-ar putea ca aceasta sa reprezinte doar principalul (partea din valoarea sumei imprumutate ce se ramburseaza lunar), valoarea dobanzii si a comisionului de administrare, dar care sa nu includa si alte comisioane, precum cel aferent asigurarii sau de analiza a dosarului.


Pentru a verifica daca DAE este calculata corect, trebuie sa ne uitam la un alt indicator introdus recent de legislatia in materie, si anume
costul total al imprumutului, suma totala pe care o va avea de platit beneficiarul unui imprumut la finalul perioadei de creditare.

Atentie la tipul dobanzii!


Un element care complica atat comparatia creditelor cu ajutorul DAE cat si prin costul total al imprumutului este tipul dobanzii utilizata pentru un imprumut:
fixa sau variabila. |n cazul dobanzilor fixe pe toata perioada de creditare, lucrurile sunt simple: DAE va fi relevanta iar costul total al imprumutului - identic cu ceea ce vom fi platit la finalul perioadei de rambursare.


Cand creditul are dobanda variabila, care se actualizeaza, de obicei, odata la trei sau sase luni, in functie de indicii pietei (ROBOR pentru lei, EURIBOR pentru euro si LIBOR pentru dolari sau franci elventieni), DAE se calculeaza la valoarea dobanzii din momentul acordarii imprumutului. Dar aceasta se va modifica in functie de evolutia indicilor, ceea ce inseamna ca si suma totala de plata la finalul creditul va fi diferita de cea estimata initial. 


ACTUALIZARE: Incepand cu luna mai 2019, dobanda creditelor de nevoi personale, cu dau fara ipoteca, imobiliare si ipotecare, cardurilor de credit si descoperit de cont in lei se calculeaza in functie de IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele acordate Consumatorilor). IRCC se calculeaza ca media aritmetica a ratelor de dobanda zilnice atribuite tranzacÈ›iilor interbancare din trimestrul anterior, si este actualizat odata la 3 luni. Oricum, DAE este relevanta pentru comparatia mai multor oferte si in cazul dobanzilor variabile, intrucat acestea se actualizeaza identic la toate bancile, in functie de indicii de referinta, la care se adauga marja bancii, fixa pe toata perioada de creditare.O exceptie o constituie creditele cu dobanda promotionala (introductorie), valabila doar in primele luni de creditare, care ulterior se majoreaza. |n aceste cazuri, pentru o comparatie eficienta, trebuie luata in calcul valoarea DAE aplicata la dobanda ce va fi aplicata dupa expirarea perioadei promotionale.