Credite selectate pentru comparatie:
Una dintre primele intrebari pe care ne-o punem inainte de contractarea unui imprumut bancar este tipul valutei in care obtinem banii: lei, euro, dolari sau franci elvetieni. Inainte de a lua o decizie, trebuie sa ne gandim ca ratele pe care le vom plati lunar la banca se vor calcula in aceeasi valuta in care am obtinut creditul, fiind expuse riscului valutar.
Astfel, daca este vorba de un imprumut in euro, ratele lunare vor fi stabilite in aceeasi moneda. Dar daca veniturile noastre sunt in lei, suma pe care o vom avea de platit in fiecare luna va fluctua in functie de evolutia cursului de schimb: daca euro se apreciaza va trebui sa platim mai mult si invers. Iar atunci cand valoarea leului scade semnificativ in raport cu moneda unica, asa cum s-a intamplat imediat dupa izbucnirea crizei din 2008, vom fi nevoiti sa scoatem din buzunuar mult mai multi lei pentru a plati aceeasi rata in euro.Aici poti vedea oferta completa de credite nevoi personale.
O alta momeala ce ne-ar putea afecta alegerea corecta a valutei in care ne imprumutam o reprezinta euroizarea economiei. Ceea ce inseamna ca multe preturi, in special a imobilelor, sunt calculate in euro, iar vanzatorii solicita, in cele mai multe cazuri, plata in valuta. |n urma schimbului valutar, cumparatorii sufera o anumita pierdere, ce poate fi semnificativa in cazul sumelor mari de bani, dar care este insignifianta in cazul in care nu se iau in calcul riscurile prezentate mai sus.