Ce dobanda aleg in functie de credit: fixa sau variabila

Scris de VreauCredit.ro pe 18.10.2017 0 Comentarii

Cand iei decizia de a lua un credit, trebuie sa fii atent la multe aspecte. Suma necesara, perioada, salariul necesar, moneda in care te imprumuti, comisioane si dobanda. Cand spunem dobanda nu ne referim doar la valoarea dobanzii ci si la forma ei: fixa sau variabila.

Tipul dobanzii poate avea un impact destul de mare asupra rambursarii. In cazul dobanzii fixe vei plati aceeasi rata pe toata perioada rambursarii, indiferent de ratele dobanzilor interbancare. Aceasta este stabilita la accesarea creditului.


In cazul dobanzii variabile se ia in calcul marja bancii, care va ramane fixa pe toata perioada rambursarii creditului, la care se adauga rata dobanzii de referinta, care poate fluctua in functie de schimbarile pietii.Indicele de referinta este ROBOR, pentru creditele in RON, iar pentru creditele in euro, indicele este EURIBOR. Robor, reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumută intre ele, in lei. Valoarea Robor este stabilita zilnic de BNR. Euribor este rata de referinta a dobanzii la care se fac plasamente la termen in EURO, in zona EURO. Aceasta este stabilita zilnic de EBA (The Europea Banking Association).


 ACTUALIZARE: Incepand cu luna mai 2019, dobanda creditelor de nevoi personale, cu dau fara ipoteca, imobiliare si ipotecare, cardurilor de credit si descoperit de cont in lei se calculeaza in functie de IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele acordate Consumatorilor). IRCC se calculeaza ca media aritmetica a ratelor de dobanda zilnice atribuite tranzacțiilor interbancare din trimestrul anterior, si este actualizat odata la 3 luni.


De regula, dobanzile variabile sunt revizuite la 3 si 6 luni. Daca in cazul dobanzii fixe, dobanda si implicit rata lunara raman neschimbate pe toata perioada de creditare, dobanda variabila se va modifica periodic in functie de indicii de referinta. Astfel dobanda si rata lunara pot scadea dar pot si creste.


Avantaje sunt de ambele parti, la fel si dezavantaje. Avantajul dobanzii fixe este ca este cunoscuta inca de la achizitia creditului, iar dezavantajul este ca dobanda fixa poate fi la un moment dat mai mare decat dobanda variabila.


Dobanda fixa este recomanda pentru creditele luate pe perioade indelungate de timp (de exemplu: credite imobiliare sau ipotecare pe 30 de ani), pentru a fi ferit de orice fluctuatii ale pietii. Astfel eviti surprizele neplacute ce pot fi provocate de cresterea indicilor de referinta.


Pentru creditele luate pe perioade scurte ( credite de nevoi personale fara ipoteca, credite de nevoi personale cu ipoteca) este indicata dobanda variabila, care poate avea valori mai scazute decat dobanda fixa. La un credit luat pe o perioada de pana la 5 ani, riscurile ca dobanda sa creasca foarte mult sunt mai scazute, insa nu sunt inexistente. Indicii Robor si Euribor pot creste destul de repede, asa cum s-a intamplat si cu ROBOR in luna septembrie 2017, cand s-a dublat.


In prezent exista si credite care au dobanzi mixte: in primii ani dobanda fixa (primii 3 sau 5 ani), urmatorii ani dobanda variabila. Dobanda fixa de la inceput poate fi mai scazuta, ca mai apoi cu ajutorul dobanzii variabile mai crescute, banca sa recupereze. Astfel de credite, cu dobanda mixa sunt recomandate in cazul creditelor imobiliare sau ipotecare luate pe parioade mai scurte de timp (10 - 15 ani).


Aplică pentru Creditul Cetelem. Dobândă de la 8,9% si 0 comisioane.
Credite recomandate
1 / 2
Aplică pentru Creditul Cetelem. Dobândă de la 8,9% si 0 comisioane.

Ai deja cont pe VreauCredit.ro ?

Nume
E-mail
Parola
Captcha
  • protectie anti-spam
Mesaj

Comentariul tau va fi publicat numai dupa aprobarea acestuia de catre moderatorii VreauCredit.ro.
Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la
violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. Multumim pentru intelegere.

Informatii banci

Sucursale, bancomate, sediul central, program de lucru, contact:

Toate bancile
Glosar financiar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni financiar-bancari::

Toti termenii
Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra:

Disclaimer

Produsele bancare sunt actualizate de catre banci si sunt verificate in mod regulat de catre personalul nostru specializat. Pentru scurt timp pot aparea diferente intre informatiile prezentate de banci in cadrul site-ului nostru si informatiile prezentate pe site-urile acestora. Daca constatati asemenea diferente sau alte informatii care nu sunt corecte va rugam sa raportati aceasta problema (link catre raporteaza o problema). Pentru calculul ratei lunare, DAE (dobanda anuala efectiva) si a costului total al creditului VreauCredit.ro foloseste fie o metodologie de calcul proprie, fie una dezvoltata impreuna cu banca pentru anumite banci. Din acest motiv pot apare mici diferente in valorile acestor coeficienti fata de calculul pe care il veti obtine in sucursala bancii.
Pentru creditele bancare imobiliare sau ipotecare perioada minima este de 24 luni si maxima de 360 luni. Dae maxim este 20%.
DAE – dobanda anuala efectiva, contine toate costurile asociate creditului. Exemplu: Pentru un credit bancar si o suma imprumutata de 3000 euro pentru o perioada de 3 ani, rata lunara va fi de aproximativ 98 euro, DAE mediu de 10,14%, iar suma totala de restituit va fi de 3463 euro. Creditele bancare de nevoi personale fara garantii sunt oferite pentru perioade intre 2 si 60 luni iar DAE poate varia intre 7% si 36%.