Cum alegem perioada de rambursare a unui credit

Scris de VreauCredit.ro pe 01.10.2012 0 Comentarii

Perioada de timp in care se poate rambursa un credit difera destul de mult, de la un tip de credit la altul. Daca imprumuturile negarantate, pentru nevoi personale, trebuie achitate intr-un termen de cel mult 5 ani, conform reglementarilor BNR, in cazul creditelor ipotecare perioada de rambursare poate ajunge la 30 de ani sau chiar mai mult.

Creditele ipotecare se pot rambursa pe perioade mult mai indelungate, din simplul motiv ca valoarea acestor imprumuturi este mult mai mare, astfel incat beneficiarii au nevoie de o dispersare a datoriei pe mai multi ani, pentru ca valoarea ratei lunare de plata sa se incadreze in limita veniturilor. Cu cat un credit se ramburseaza pe o perioada mai indelungata, cu atat rata lunara este mai mica.


Pe de alta parte, costul total al imprumutului, dupa achitarea acestuia, este cu atat mai ridicat cu cat durata in care se ramburseaza este mai mare, intrucat platim dobanda de mai multe ori. De exemplu, pentru un credit de 10.000 de lei cu o dobanda de 10% rambursat intr-o perioada de 5 ani platim in total in jur de 13.000 de lei, dar acelasi imprumut achitat in 10 ani costa 16.000 de lei in total.


Este important, de aceea, ca atunci cand alegem un credit, sa analizam cea mai convenabila varianta pentru perioada de rambursare a acestuia: daca ne permitem rate lunare mai mari, economisim mai mult decat daca am plati creditul intr-un timp mai lung.


E bine de stiut insa ca perioda de rambursare nu ramane batuta in cuie din momentul semnarii contractului de credit, ci se poate modifica pe parcurs. Cu alte cuvinte, orice credit se poate rambursa anticipat, inainte de termen, fara nicio taxa daca dobanda este variabila, iar daca este fixa, cu plata unui comision de 1% sau de 0,5% din suma rambursata in avans daca perioda ramansa pana la finalizarea contractului este mai mica de un an.

In cazul creditelor pe card, rambursarea nu se face in rate lunare, existand doar un procent minim, de obicei de 5%, din valoarea limitei de credit, ce trebuie achitata in fiecare luna. Plata sumelor utilizate de pe un card de credit sau overdraft, impreuna cu dobanzile si comisioanele aferente, se poate face oricand pe parcursul valabilitatii contractului de credit. Dar pentru a se evita acumularea de dobanzi piperate, este recomandabil sa se achite integral sumele imprumutate pe parcursul perioadei de gratie, de obicei in jurul a 50 de zile, timp in care nu se percepe dobanda.

Credite recomandate
1 / 1

Ai deja cont pe VreauCredit.ro ?

Nume
E-mail
Parola
Captcha
  • protectie anti-spam
Mesaj

Comentariul tau va fi publicat numai dupa aprobarea acestuia de catre moderatorii VreauCredit.ro.
Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la
violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. Multumim pentru intelegere.

Informatii banci

Sucursale, bancomate, sediul central, program de lucru, contact:

Toate bancile
Glosar financiar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni financiar-bancari::

Toti termenii
Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra:

Disclaimer

Produsele bancare sunt actualizate de catre banci si sunt verificate in mod regulat de catre personalul nostru specializat. Pentru scurt timp pot aparea diferente intre informatiile prezentate de banci in cadrul site-ului nostru si informatiile prezentate pe site-urile acestora. Daca constatati asemenea diferente sau alte informatii care nu sunt corecte va rugam sa raportati aceasta problema (link catre raporteaza o problema). Pentru calculul ratei lunare, DAE (dobanda anuala efectiva) si a costului total al creditului VreauCredit.ro foloseste fie o metodologie de calcul proprie, fie una dezvoltata impreuna cu banca pentru anumite banci. Din acest motiv pot apare mici diferente in valorile acestor coeficienti fata de calculul pe care il veti obtine in sucursala bancii.
Pentru creditele bancare imobiliare sau ipotecare perioada minima este de 24 luni si maxima de 360 luni. Dae maxim este 20%.
DAE – dobanda anuala efectiva, contine toate costurile asociate creditului. Exemplu: Pentru un credit bancar si o suma imprumutata de 3000 euro pentru o perioada de 3 ani, rata lunara va fi de aproximativ 98 euro, DAE mediu de 10,14%, iar suma totala de restituit va fi de 3463 euro. Creditele bancare de nevoi personale fara garantii sunt oferite pentru perioade intre 2 si 60 luni iar DAE poate varia intre 7% si 36%.