Ponturi pentru utilizarea avantajoasa a unui card de credit

Scris de VreauCredit.ro pe 01.10.2012 0 Comentarii

Multa lume confunda cardul de credit cu facilitatea de descoperit de cont (overdraft) acordata de obicei pe un card de salariu. Desi ambele produse au aceeasi functie, acordarea unui credit pe card, suma putand fi retrasa de la ATM sau se poate utiliza direct la plata cumparaturilor cu cardul, ceea ce le diferentiaza este modul in care se utilizeaza creditul aflat la dispozitie.

Mai exact, in cazul cardului de debit cu descoperit de cont, banca va calcula dobanda aferenta creditului din momentul in care suma este utilizata (retrasa de la ATM sau platita la comerciant), pana cand aceasta se returneaza integral. Pe cand in cazul unui card de credit, exista o perioada de gratie, in general intre 45 si 60 de zile din momentul emiterii extrasului de cont, timp in care se poate returna integral suma utilizata luna precedenta, fara a se plati dobanda.


Dobanda anuala aferenta unui card de credit se va plati doar atunci cand nu se ramburseaza, pana la expirarea perioadei de gratie, suma integral utilizata din credit.


Ponturi pentru utilizarea avantajoasa a unui card de credit:


- Putem folosi banii de pe cardul de credit in perioada de gratie nu doar pentru cheltuieli neprevazute ci chiar si pentru a-i investi intr-un depozit pe o luna, obtinand astfel o dobanda de la banca, cu care putem acoperi comisioanele aferente cardului. Asta cu conditia sa rambursam integral suma pana la finalul perioadei de gratie!- Nu trebuie sa folosim cardul de credit pentru retrageri de numerar de la ATM-uri, intrucat comisioanele sunt foarte mari- Trebuie sa profitam de facilitatile oferite de un card de credit, precum reducerile oferite de banca emitenta in parteneriat cu anumite magazine sau furnizori de servicii, bonusurile practicate pentru utilizarea cardului sau facilitatea de achitare a produselor in mai multe rate, fara plata dobanzii.


Riscuri de evitat la utilizarea unui card


Prima responsabilitate este aceea de a avea grija de parola (PIN-ul) necesara utilizarii cardului la plati sau retrageri de numerar de la ATM. PIN-ul nu trebuie cunoscut de nimeni altcineva, pentru ca acesta sa nu poata efectua plati in locul nostru in cazul in care intra in posesia cardului. PIN-ul trebuie memorat si nu scris undeva (in agenda sau portofel), de unde poate ajunge in mainile strainilor. PIN-ul nu trebuie cunoscut de nimeni, nici de membri ai familiei sau de prieteni, pentru a evita situatiile-surpriza sau neplacute in care cardul a fost utilizat fara sa stim.


Cand platim cu cardul pe internet, e bine sa ne asiguram ca datele noastre nu vor fi furate de hakeri. Prima precautie: trebuie sa utilizam site-uri securizate, iar cardul trebuie inrolat intr-un sistem de securitate online furnizat de procesatorii de carduri, prin obtinerea unei parole speciale pentru trazactiile pe internet. A doua precautie: trebuie sa fim atenti sa nu utilizam cardul pe site-uri clona, construite de hakeri, ci doar pe cele reale. Cel mai bun mijloc de precautie: trebuie sa verificam adresa corecta a site-ului. De asemenea, nu trebuie sa raspundem la mesajele venite de la adrese de mail ce seamana cu cele ale bancilor sau altor institutii, dar car pot fi niste tentative de phishing, prin care ni se solicita datele cardului, sub diverse pretexte. Bancile nu ne vor cere niciodata, prin e-mail sau internet, datele cardului, pentru niciun motiv.


Costurile unui card de credit


Principalele costuri ale unui card de credit sunt dobanda si comisioanele: unele banci vor percepe un comision de emitere a cardului si aproape toate impun un comision de administrare lunar sau anual. La acesta se adauga comisionul de administrare a contului aferent cardului, precum si alte tipuri de comisioane specifice unui card, cum ar fi cel de retragere a sumelor de la ATM. E bine sa stiti ca nu se percepe niciun comision la platile cu cardul pentru cumpararea unor produse sau servicii, in tara sau strainatate.


Avantajele si dezavantajele unui card de credit

Avantaje:

- Avem o rezerva de bani la dispozitie oricand, la orice ora


- Aceasta rezerva de bani este securizata cu un cod PIN, asadar poate fi accesata doar de noi, neexistand astfel riscul de a fi furati. Chiar daca ne fura cardul din portofel, acesta nu va putea fi folosit fara PIN.


- Extrasul de cont cu toate tranzactiile facute in luna anterioara ne permite sa tinem evidenta exacta a cheltuielilor si astfel ne putem administra eficient bugetul personal


- Putem face diverse cumparaturi cu reduceri sau cu plata in rate fara dobanda si putem primi bonusuri pentru fiecare tranzactie.


Dezavantaje

- Costul produselor si serviciilor platite cu cardul poate fi mai mare daca nu rambursam sumele in perioada de gratie sau nu folosim sistemul de plata in rate fara dobanda


- Daca nu tinem sub control cheltuielile facute cu cardul, am putea intra in dificultati financiare din cauza dobanzilor de penalizare ridicate


- Pentru ca nu cumparam cu banii cash ci cu un card, s-ar putea sa cadem prada ispitei de a cumpara mai mult decat ne-am putea permite

Aplică pentru Creditul Cetelem. Dobândă de la 8,9% si 0 comisioane.
Credite recomandate
1 / 2
Aplică pentru Creditul Cetelem. Dobândă de la 8,9% si 0 comisioane.

Ai deja cont pe VreauCredit.ro ?

Nume
E-mail
Parola
Captcha
  • protectie anti-spam
Mesaj

Comentariul tau va fi publicat numai dupa aprobarea acestuia de catre moderatorii VreauCredit.ro.
Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la
violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. Multumim pentru intelegere.

Informatii banci

Sucursale, bancomate, sediul central, program de lucru, contact:

Toate bancile
Glosar financiar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni financiar-bancari::

Toti termenii
Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra:

Disclaimer

Produsele bancare sunt actualizate de catre banci si sunt verificate in mod regulat de catre personalul nostru specializat. Pentru scurt timp pot aparea diferente intre informatiile prezentate de banci in cadrul site-ului nostru si informatiile prezentate pe site-urile acestora. Daca constatati asemenea diferente sau alte informatii care nu sunt corecte va rugam sa raportati aceasta problema (link catre raporteaza o problema). Pentru calculul ratei lunare, DAE (dobanda anuala efectiva) si a costului total al creditului VreauCredit.ro foloseste fie o metodologie de calcul proprie, fie una dezvoltata impreuna cu banca pentru anumite banci. Din acest motiv pot apare mici diferente in valorile acestor coeficienti fata de calculul pe care il veti obtine in sucursala bancii.
Pentru creditele bancare imobiliare sau ipotecare perioada minima este de 24 luni si maxima de 360 luni. Dae maxim este 20%.
DAE – dobanda anuala efectiva, contine toate costurile asociate creditului. Exemplu: Pentru un credit bancar si o suma imprumutata de 3000 euro pentru o perioada de 3 ani, rata lunara va fi de aproximativ 98 euro, DAE mediu de 10,14%, iar suma totala de restituit va fi de 3463 euro. Creditele bancare de nevoi personale fara garantii sunt oferite pentru perioade intre 2 si 60 luni iar DAE poate varia intre 7% si 36%.