Cum alegem cardul de salariu?

Scris de VreauCredit.ro pe 26.09.2012 0 Comentarii

In conditiile in care bancile nu mai pot miza pe emiterea cat mai multor carduri, cum se intampla inainte de criza, din cauza cererii reduse, ele se concentreaza acum pe imbunatatirea serviciilor si facilitatilor aferente acestor instrumente de plata. E bine, de aceea, sa stim cum sa profitam de cele mai bune oferte pentru cardurile de salariu.

Cele mai multe carduri de debit emise in Romania sunt cele pentru incasarea salariilor, ca efect al strategiei bancilor de a incheia cu multe companii conventii pentru virarea salariilor direct pe card. Fireste ca un salariat nu este obligat sa-si primeasca salariul pe card, precum nu este obligat nici sa accepte cardul acelei banci cu care firma angajatoare are contract, putand alege cardul emis de orice alta institutie de credit.

Dar inainte sa decidem sub ce foma incasam salariul (numerar sau pe card), iar daca alegem cardul, ce tip si de ce banca sa fie emis, sa vedem care sunt argumentele pe care trebuie sa le luam in considerare.

Sa incepem cu prima optiune, mai exact daca alegem sau nu sa primim salariul pe card. Pentru aceasta, trebuie sa ne gandim mai intai care sunt destinatiile principale ale banilor: plata ratelor la banca, achitarea facturilor de utilitati, cumparaturi in magazine, constituirea de depozite la banca, diverse alte cheltuieli mai mari sau mai marunte, de zi cu zi.

Daca cea mai mare parte a acestor cheltuieli le putem face cu cardul, atunci este firesc sa alegem sa primim salariul pe un card, existand cel putin trei argumente importante in acest sens:

1. Banii de pe card nu se pot fura, asa cum se poate intampla cu banii din buzunar sau din portofel, daca pierdem cardul sau daca ajunge pe mana unui hot. Acesta nu-l va putea utilizat fara codul PIN, care, ATENTIE!, nu trebuie sa-l tina minte decat utilizatorul cardului. Spun sa-l tina minte, pentru ca este esential ca PIN-ul cardului sa fie memorat si nu scris undeva, pentru a nu ajunge, si acesta, pe mana altcuiva si astfel sa poata folosi cardul. Pentru ca daca se intampla asa, suntem vinovati de neglijenta si nu vom mai putea recupera sumele furate.

2. Banii pastrati pe card ne aduc diverse avantaje inexistente in cazul platilor cu numerar:
- platile cu cardul la ATM inseamna economii de timp, intrucat nu suntem nevoiti sa ajungem, intr-un anumit interval orar de functionare a unitatii bancare, la ghiseu pentru a plati facturi sau a face alte operatiuni. La ATM se pot face operatiuni non-stop: aici se pot plati facturi de utilitati precum curent, gaze, apa sau diverse servicii precum cele de telefonie, asigurari. Se pot plati, de asemenea, si ratele la credite sau se poate alimenta un alt cont bancar, inclusiv cu card atasat. La unele ATM-uri se pot face chiar si transferuri rapide de bani, prin intermediul companiilor specializate.
- platile cu cardul ne pot aduce si diverse castiguri oferite in ultimul timp de unele banci, asa-numitul cash-back. Cu alte cuvinte, dupa ce efectuam cu cardul un anumit volum de plati, banca ne va recompensa cu un anumit procent (3% in cazul unor banci) din valoarea respectivelor tranzactii, dar nu mai mult de un plafon lunar prestabilit.

3. Un card de salariu poate aduce detinatorului si alte avantaje aferente utilizarii serviciilor bancare:
Costuri mai mici: unele banci sunt dispuse sa nu perceapa niciun comision pentru contul de salariu si cardul atasat, respectiv pentru emiterea si administrarea cardului sau pentru retragerile de numerar de la ATM-urile bancii respective. Alte institutii de credit ofera chiar si un numar limitat de retrageri lunare gratuite de la ATM-urile altor banci. De asemenea, unele banci ofera utilizatorilor unui card de salariu si posibilitatea de a utiliza gratuit serviciul de internet banking.
Plati rapide si eficiente: dupa cum am spus, bancile isi dezvolta gama de servicii aferente unui card, ultimele noutati fiind cele de dezvoltare a retelei de plati rapide fara introducerea codului PIN (contactless) in cazul platilor de valoare mica. Cu un astfel de card putem plati rapid si convenabil la chioscuri, in taxiu, la cafenea, in parcare, in mijloacele de transport in comun.
Facilitatea de overdraft: detinatorii unui card de salariu pot beneficia si de un credit pe termen scurt, in general de un an, tip revolving (care functioneaza dupa principiul cardului de credit, ceea ce inseamna ca ratele rambursate luna precedenta se pot utiliza din nou luna viitoare), credit destinat in principiu acoperirii unor lipse de lichiditati temporare si nu achizitionarii de bunuri de consum sau de folosinta indelungata.

Aplică pentru Creditul Cetelem. Dobândă de la 8,9% si 0 comisioane.
Credite recomandate
1 / 2
Aplică pentru Creditul Cetelem. Dobândă de la 8,9% si 0 comisioane.
Parerea ta despre acest articolCum alegem cardul de salariu?

Ai deja cont pe VreauCredit.ro ?

Nume
E-mail
Parola
Captcha
  • protectie anti-spam
Mesaj

Comentariul tau va fi publicat numai dupa aprobarea acestuia de catre moderatorii VreauCredit.ro.
Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la
violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. Multumim pentru intelegere.

Informatii banci

Sucursale, bancomate, sediul central, program de lucru, contact:

Toate bancile
Glosar financiar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni financiar-bancari::

Toti termenii
Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra:

Disclaimer

Produsele bancare sunt actualizate de catre banci si sunt verificate in mod regulat de catre personalul nostru specializat. Pentru scurt timp pot aparea diferente intre informatiile prezentate de banci in cadrul site-ului nostru si informatiile prezentate pe site-urile acestora. Daca constatati asemenea diferente sau alte informatii care nu sunt corecte va rugam sa raportati aceasta problema (link catre raporteaza o problema). Pentru calculul ratei lunare, DAE (dobanda anuala efectiva) si a costului total al creditului VreauCredit.ro foloseste fie o metodologie de calcul proprie, fie una dezvoltata impreuna cu banca pentru anumite banci. Din acest motiv pot apare mici diferente in valorile acestor coeficienti fata de calculul pe care il veti obtine in sucursala bancii.
Pentru creditele bancare imobiliare sau ipotecare perioada minima este de 24 luni si maxima de 360 luni. Dae maxim este 20%.
DAE – dobanda anuala efectiva, contine toate costurile asociate creditului. Exemplu: Pentru un credit bancar si o suma imprumutata de 3000 euro pentru o perioada de 3 ani, rata lunara va fi de aproximativ 98 euro, DAE mediu de 10,14%, iar suma totala de restituit va fi de 3463 euro. Creditele bancare de nevoi personale fara garantii sunt oferite pentru perioade intre 2 si 60 luni iar DAE poate varia intre 7% si 36%.