Noutati si promotii

Am lansat aplicatia pentru mobile - VreauATM

Comparatie

Credite selectate pentru comparatie:

Mergi la comparatie
Noutati si promotii

Am lansat aplicatia pentru mobile - VreauATM

Afla mai multe

Cum ne platim vacanta in rate fara dobanda

Stiati ca ne putem programa o vacanta de la A la Z, adica de la achizitia de haine, aparatura foto sau video pana la rezervarea hotelului si sejururilor, chiar daca nu dispunem de toti banii necesari in acest moment? Conditia este sa detinem un card de credit cu optiunea de a efectua plati in rate fara dobanda, in magazine sau pe internet.

Trebuie precizat de la inceput ca un card de credit, spre deosebire de un card de debit, este un imprumut virat de banca pe un card de credit si aprobat pe baza dovezii veniturilor facute de solicitant, la fel ca in cazul unui imprumut obisnuit.

Cu ajutorul unui card de credit putem utiliza gratis banii aflati pe acesta (denumiti in jargonul bancar “limita de credit”), cu conditia sa rambursam sumele cheltuite in magazine si, in unele cazuri, chiar la retragerile de la bancomate, intr-un anumit interval (denumit perioada de gratie) care este in general in jurul a 50-60 de zile.


Perioada de gratie poate depasi doua luni, putand ajunge chiar si la 6, 15, 20 sau 24 de luni, in cazul cardurilor care au optiunea planurilor de rate fara dobanda, valabile insa doar la magazinele cu care bancile au incheiat acorduri in acest sens. Este vorba in special de magazinele electrocasnice, dar si cu alti comercianti, precum magazinele de imbracaminte sau furnizori de servicii, precum agentiile de turism.

Cum functioneaza planul de rate fara dobandaOptiunea de plata in rate fixe fara dobanda este disponibila in orice moment pe majoritatea cardurilor de credit, iar utilizatorul o poate activa la casele de marcat ale magazinelor, atunci cand efectueaza plata cumparaturilor, fara a mai astepta aprobarea bancii. Mai exact, utilizatorul cardului va informa persoana aflata la casa de marcat a magazinului ca doreste sa plateasca respectivul produs in rate fara dobanda, optiunea urmand a fi confirmata pe chitanta eliberata de la POS. Exista insa unele carduri de credit la care activarea planului de rate cu dobanda zero se face sunand la call center, dupa efectuarea platii in magazin.


Ulterior, in extrasul de cont lunar aferent cardului de credit, va aparea distinct valoarea ratei ce trebuie achitata in cadrul respectivului program, alaturi de obisnuita suma minima lunara de plata.

Rata se calculeaza impartind valoarea produsului achizitionat la numarul de rate lunare aferent programului. De exemplu, in cazul cumpararii unei vacante in valoare de 1.000 de lei in cadrul unui program de 10 rate fara dobanda, rata lunara va fi de 100 de lei.


ATENTIE! Pentru a beneficia de dobanda 0 in cadrul unui program de rate, trebuie achitata integral, pana la data scadenta, valoarea ratei lunare, sau “soldul” lunar, in jargonul financiar, si nu suma minima de rambursat. In cazul in care se achita doar suma minima, vom plati dobanda aferenta unui card de credit. Iar daca nu se achita nici suma minima, ni se aplica o dobanda penalizatoare destul de usturatoare, ce poate depasi 50% din restanta.


Mai trebuie sa fim atenti si la faptul ca planul de rate fara dobanda este valabil, la unele carduri de credit, doar pentru cumparaturile de o anumita valoare, de exemplu de minim 1.000 de lei sau se poate activa doar o data sau de doua ori pe an.