Cum cumparam in rate fara dobanda

Scris de VreauCredit.ro pe 01.10.2012 0 Comentarii

Optiunea de plata in rate fixe fara dobanda este disponibila in orice moment pe majoritatea cardurilor de credit, iar utilizatorul o poate activa la casele de marcat ale magazinelor, atunci cand efectueaza plata cumparaturilor, fara a mai astepta aprobarea bancii. Mai exact, utilizatorul cardului va informa persoana aflata la casa de marcat a magazinului ca doreste sa plateasca respectivul produs in rate fara dobanda, optiunea urmand a fi confirmata pe chitanta eliberata de la POS. Exista insa unele carduri de credit la care activarea planului de rate cu dobanda zero se face sunand la call center, dupa efectuarea platii in magazin.

Ulterior, in extrasul de cont lunar aferent cardului de credit, va aparea distinct valoarea ratei ce trebuie achitata in cadrul respectivului program, alaturi de obisnuita suma minima lunara de plata.

Rata se calculeaza impartind valoarea produsului achizitionat la numarul de rate lunare aferent programului. De exemplu, in cazul cumpararii unei vacante in valoare de 1.000 de lei in cadrul unui program de 10 rate fara dobanda, rata lunara va fi de 100 de lei.


ATENTIE! Pentru a beneficia de dobanda 0 in cadrul unui program de rate, trebuie achitata integral, pana la data scadenta, valoarea ratei lunare, sau “soldul” lunar, in jargonul financiar, si nu suma minima de rambursat. In cazul in care se achita doar suma minima, vom plati dobanda aferenta unui card de credit. Iar daca nu se achita nici suma minima, ni se aplica o dobanda penalizatoare destul de usturatoare, ce poate depasi 50% din restanta.


Mai trebuie sa fim atenti si la faptul ca planul de rate fara dobanda este valabil, la unele carduri de credit, doar pentru cumparaturile de o anumita valoare, de exemplu de minim 1.000 de lei sau se poate activa doar o data sau de doua ori pe an.

De unde cumparam in rate fara dobanda


Electronice

Sa luam acum niste exemple concrete. Si sa incepem cu aparatura electronica de care am avea nevoie in vacanta, in special aparate foto sau video. Cele mai importante magazine, precum Altex, Media Galaxy, Flanco, Domo, Emag, au incheiat intelegeri cu diverse banci emitente de carduri de credit pentru plata produselor electronice in mai multe rate, fara dobanda.


Astfel, utilizatorii cardurilor BCR pot cumpara de la magazinele Altex si MediaGalaxy produse in 4, 12, 20 sau 24 de rate fara dobanda, in functie de produsele si de promotiile existente. Si utilizatorii cardurilor de credit Raiffeisen Bank pot achita cumparaturile din aceste magazine in 3,4,5,9,10, 12 sau 15 rate. La acelasi magazin se poate plati si cu cardurile de credit Garanti Bank, in 4, 12 sau 20 rate fara dobanda. Exista si promotii valabile pentru cardurile Card Avantaj emise de Credit Europe Bank, precum si pentru cele emise de Bancpost, Banca Transilvania, Euroline sau BRD Finance, ce permit plata cumparaturilor in 12 rate fara dobanda.


La Domo se poate plati cu cardurile BCR fie in varianta planului de 6 pana la 12 rate, fie in 18 rate, tot in functie de anumite produse si cu conditia ca valoarea minima a cumparaturilor sa fie de 100 de lei. Cu cardurile Raiffeisen se poate achita intre 3 si 12 rate fara dobanda iar cu cardurile Bancii Transilvania in 12 rate.

La Flanco, se poate opta intre varianta de 2-12 rate sau cea de 15 rate cu cardurile BCR sau intre 3 si 12 rate cu cardurile de credit Raiffeisen.


Si cumparaturile la magazinele exclusiv online de electronice se pot achita in rate fara dobanda cu cadul de credit. De exemplu, la eMAG.ro sau F64.ro exista o promotie cu un plan de 3-12 rate in cazul cardurilor de credit Raiffeisen sau Banca Transilvania. La eMAG se poate plati si cu cardurile de credit Bonus Card emise de Credit Europe Bank in 3,8 si 10 rate sau cu cardurile Garanti Bank in 3 sau 6 rate fara dobanda.

Haine si pantofi


La magazinele Steilman, de exemplu, utilizatorii cardurilor BCR pot cumpara haine pe care sa le plateasca cu cardul printr-un program de 2-6 rate fara dobanda. Numarul ratelor poate creste si la 12 in cazul altor magazine de imbracaminte, precum Level Invest din Bucuresti. La magazinele Leonardo, se pot cumpara pantofi in 2-4 rate cu cardurile BCR sau 3,4,5 rate cu cardurile Raiffeisen. Si la magazinele Benvenuti sau Musette exista optiunea de achitare in 3,4 sau 5 rate cu cardurile Raiffeisen.

Agentii de turism

Daca doriti sa va cumparati bilete de avion, sa rezervati o camera de hotel sau sa cumparati un sejur pentru vacanta, pe care sa le platiti cu cardul de credit in mai multe rate, fara dobanda, puteti alege mai multe optiuni.


La agentia Perfect Tour de exemplu, contravaloarea serviciilor se pot achita in programe de 2-12 rate cu cardurile BCR sau Raiffeisen Bank. La Eximtur optiunea de rate fara dobanda este valabila in 10 rate fara dobanda cu cardurile Bancii Transilvania, iar la Happy Tour si La Piovra Turista se poate plati in 2-12 rate cu cardul BCR iar la Mareea in 3-12 rate cu cardurile Raiffeisen.

Aplică pentru Creditul Cetelem. Dobândă de la 8,9% si 0 comisioane.
Credite recomandate
1 / 2
Aplică pentru Creditul Cetelem. Dobândă de la 8,9% si 0 comisioane.
Parerea ta despre acest articolCum cumparam in rate fara dobanda

Ai deja cont pe VreauCredit.ro ?

Nume
E-mail
Parola
Captcha
  • protectie anti-spam
Mesaj

Comentariul tau va fi publicat numai dupa aprobarea acestuia de catre moderatorii VreauCredit.ro.
Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la
violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. Multumim pentru intelegere.

Informatii banci

Sucursale, bancomate, sediul central, program de lucru, contact:

Toate bancile
Glosar financiar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni financiar-bancari::

Toti termenii
Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra:

Disclaimer

Produsele bancare sunt actualizate de catre banci si sunt verificate in mod regulat de catre personalul nostru specializat. Pentru scurt timp pot aparea diferente intre informatiile prezentate de banci in cadrul site-ului nostru si informatiile prezentate pe site-urile acestora. Daca constatati asemenea diferente sau alte informatii care nu sunt corecte va rugam sa raportati aceasta problema (link catre raporteaza o problema). Pentru calculul ratei lunare, DAE (dobanda anuala efectiva) si a costului total al creditului VreauCredit.ro foloseste fie o metodologie de calcul proprie, fie una dezvoltata impreuna cu banca pentru anumite banci. Din acest motiv pot apare mici diferente in valorile acestor coeficienti fata de calculul pe care il veti obtine in sucursala bancii.
Pentru creditele bancare imobiliare sau ipotecare perioada minima este de 24 luni si maxima de 360 luni. Dae maxim este 20%.
DAE – dobanda anuala efectiva, contine toate costurile asociate creditului. Exemplu: Pentru un credit bancar si o suma imprumutata de 3000 euro pentru o perioada de 3 ani, rata lunara va fi de aproximativ 98 euro, DAE mediu de 10,14%, iar suma totala de restituit va fi de 3463 euro. Creditele bancare de nevoi personale fara garantii sunt oferite pentru perioade intre 2 si 60 luni iar DAE poate varia intre 7% si 36%.