Ce impact are cresterea Robor pentru rata ta

Scris de VreauCredit.ro pe 21.06.2018 0 Comentarii

ROBOR (Romanian Interbank Offered Rate) este rata medie a dobanzii la creditele in lei, pe piata interbancara si este publicat de Banca Nationala a Romaniei zilnic. Indicii ROBOR la 3 luni si la 6 luni sunt cei mai utilizati de banci pentru stabiliarea dobanzilor.

Valoarea ratei unui credit in lei se calculeaza in functie de ROBOR (la 3 sau la 6 luni) plus o marja procentuala, ce reprezinta riscul clientilor bancii si marja de profit pe care o vrea banca.

Pentru calculul dobanzilor dintr-o luna, se ia in calcul indicele ROBOR din ultima zi a lunii anterioare.


Indicele Robor la 3 luni in luna iunie este 2.83% iar Robor la 6 luni este 2.94%, insa indici sunt in crestere continua, iar analistii spun ca e posibil ca pana la sfarsitul anului indicele ROBOR sa treaca de 3%.


Cresterile Robor sunt influentate printre altele de rata inflatiei care continua sa creasca, de instabilitatea politica, dar si de lichiditatea abundenta din sistemul bancar.Cresterea Robor isi pune amprenta pe dobanzile creditelor cu dobanda variabila, insa majoritatea romanilor au credite cu dobanda variabila si vor simti cresterile in dobanda lunara ce trebuie achitata catre banca.


Ratele creditelor acordate pe o perioada foarte lunga sunt foarte sensibile la variatia ratelor de dobanda. Modificari de cateva puncte procentuale ale dobanzilor interbancare pot conduce la modificari insemnate ale ratelor lunare si pot pune presiune pe capacitatea de rambursare a debitorilor.


In cazul imprumuturilor mici, la o crestere cu 50 de puncte de baza a ROBOR ( de ex: de la 2.00% la 2.50% sau de la 2.50% la 3.00% a ROBOR), rata pe care banca ti-o va pretinde, creste in medie cu 50 de lei. Poate ca lunar, nu este o suma foarte mare de dat in plus, insa ia in calcul ca suma totala platita bancii, va creste.In cazul unui credit contractat in iulie 2017 de 250,000 de lei pe o perioada de 30 de ani, si dobanda variabila (ROBOR 3M + marja 2%), rata platita bancii, daca Robor ajunge la nivelul de 3% se majoreaza cu 26,2%-29,2% si respectiv 39,5%-44,27% daca ROBOR3M ajunge la 4%.Pentru a preveni situatiile in care debitorii se indatoreaza in exces, este esentiala prezentarea clientilor, a ratei lunare aferente creditului solicitat in diverse scenarii de evolutie a dobanzilor interbancare.O solutie pentru creditele existente cu dobanda variabila, este transformarea creditului in unul cu dobanda fixa, cu ajutorul refinantarii. Momentan dobanda lunara poate sa nu fie mai avantajoasa, insa pe termen lung vei plati mai putin catre banca.Alte solutii pentru situatiile in care nu mai poti plati rata sunt refinantarile mai avantajoase, prelungirea duratei creditului, cu reducerea obligatiei de plata ca urmare a distribuirii ei pe o durata mai mare.


ACTUALIZARE: Incepand cu luna mai 2019, dobanda creditelor de nevoi personale, cu dau fara ipoteca, imobiliare si ipotecare, cardurilor de credit si descoperit de cont in lei se calculeaza in functie de IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele acordate Consumatorilor). IRCC se calculeaza ca media aritmetica a ratelor de dobanda zilnice atribuite tranzacțiilor interbancare din trimestrul anterior, si este actualizat odata la 3 luni.


Aplică pentru Creditul Cetelem. Dobândă de la 8,9% si 0 comisioane.
Credite recomandate
1 / 2
Aplică pentru Creditul Cetelem. Dobândă de la 8,9% si 0 comisioane.
Parerea ta despre acest articolCe impact are cresterea Robor pentru rata ta

Ai deja cont pe VreauCredit.ro ?

Nume
E-mail
Parola
Captcha
  • protectie anti-spam
Mesaj

Comentariul tau va fi publicat numai dupa aprobarea acestuia de catre moderatorii VreauCredit.ro.
Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la
violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. Multumim pentru intelegere.

Informatii banci

Sucursale, bancomate, sediul central, program de lucru, contact:

Toate bancile
Glosar financiar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni financiar-bancari::

Toti termenii
Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra:

Disclaimer

Produsele bancare sunt actualizate de catre banci si sunt verificate in mod regulat de catre personalul nostru specializat. Pentru scurt timp pot aparea diferente intre informatiile prezentate de banci in cadrul site-ului nostru si informatiile prezentate pe site-urile acestora. Daca constatati asemenea diferente sau alte informatii care nu sunt corecte va rugam sa raportati aceasta problema (link catre raporteaza o problema). Pentru calculul ratei lunare, DAE (dobanda anuala efectiva) si a costului total al creditului VreauCredit.ro foloseste fie o metodologie de calcul proprie, fie una dezvoltata impreuna cu banca pentru anumite banci. Din acest motiv pot apare mici diferente in valorile acestor coeficienti fata de calculul pe care il veti obtine in sucursala bancii.
Pentru creditele bancare imobiliare sau ipotecare perioada minima este de 24 luni si maxima de 360 luni. Dae maxim este 20%.
DAE – dobanda anuala efectiva, contine toate costurile asociate creditului. Exemplu: Pentru un credit bancar si o suma imprumutata de 3000 euro pentru o perioada de 3 ani, rata lunara va fi de aproximativ 98 euro, DAE mediu de 10,14%, iar suma totala de restituit va fi de 3463 euro. Creditele bancare de nevoi personale fara garantii sunt oferite pentru perioade intre 2 si 60 luni iar DAE poate varia intre 7% si 36%.