Pot obtine un credit Prima Casa in 2018?

Scris de VreauCredit.ro pe 19.01.2018 0 Comentarii

Desi banii pentru programul Prima Casa vor fi mai putini in 2018, creditul poate fi accesat de cei care isi doresc o locuinta.

Prima Casa este cel mai cautat produs de creditare din Romania, insa 2018 vine cu modificari. Daca in 2017 plafonul garantiilor a fost de 2.5 miliarde lei, in 2018 plafonul este de 2 miliarde de lei, iar fondurile vor fi alocate catre banci la inceput de februarie.

Deci, daca vrei un credit Prima Casa, ar fi bine sa fii pregatit pentru inceputul lui februarie. Cum fondurile sunt putine, specialistii estimeaza ca acestea se vor termina rapid. Daca facem un calcul, la un credit mediu de 40.000 euro, echivalent in lei, plafonul de anul acesta va fi suficient pentru acordarea a aproximativ 22.000 credite, cu 5.000 mai putine decat in anul 2017.

Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru un credit Prima Casa in 2018:

- la data solicitarii creditului garantat, declari pe propria raspundere fie ca nu detii in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia nicio locuinta, indiferent de modul si de momentul in care a fost dobandita, fie ca detii in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin Program, in suprafata utila mai mica de 50 m2;

- dispui de un avans de cel putin 5% din pretul de achizitie a locuintei;

- durata maxima de rambursare este de 30 ani;

- locuinta care se achizitioneaza in cadrul programului se incadreaza in una dintre clasele A, B sau C de eficienta energetica;

- constitui un depozit colateral pentru garantarea dobanzii, in valoare egala cu trei rate de dobanda;

- asiguri locuinta achizitionata din finantarea garantata impotriva tuturor riscurilor.


In 2018, a fost redusa marja creditului Prima Casa destinat constructiei de locuinte, de la 2.5% in 2017 la 2% in 2018, desi nici o banca nu avea in oferta un credit Prima Casa cu marja de 2.5% Pentru achizita de locuinte, marja a ramas aceeasi, de 2%.


Desi, la sfarsitul anului trecut, se vorbea de transformarea programul Prima Casa intr-un program social, ceea ce insemna introducerea de conditii legate de varsta (limite de varsta 30-40 ani), venituri (nu mai mult de 3.000 – 4.000 lei) si dobanda fixa, nici o astfel de masura nu a fost mentionata in actul normativ recent aprobat pentru 2018, reprezentantii Fondului de Garantare spunand ca deja 80% dintre creditele acordate prin Prima Casa sunt catre persoane cu varsta de sub 35 ani, iar 60% dintre solicitanti nu au mai mult de 4.000 lei venit.


Desi bancile sunt incurajate sa acorde credite cu dobanda mica si in afara programului Prima Casa, tot acesta ramane cel mai avantajos credit pentru achizitia unui imobil, datorita avansului mic de doar 5% in comparatie cu avansul pentru un credit ipotecar, ce porneste de la 15%, si poate ajunge la 30 % in functie de banca ce acorda creditul, imobilul achizitionat, chiar si in functie de localiatea unde este situat.

In prezent, multe banci acorda credite ipotecare cu dobanzi fixe, pe 1 an, 5 ani 7, 10 sau chiar 30 de ani. Asa ca, daca dispui de avansul necesar, un astfel de credit ar putea fi avantajos, in conditiile in care Prima Casa are o dobanda variabila (Robor la 3 luni + marja de 2%), iar Robor este in continua crestere.


In ultiimii 8 ani, 230.000 de romani si-au luat o locuinta prin Programul Prima Casa iar statul a acordat garantii in valoare totala de 17.5 miliarde de lei, pentru credite de circa 35 de miliarde de lei, acestea reprezentand 60% din totalul creditelor ipotecare din sistemul bancar. Ca urmare a succesului avut de acest program, dar si a disponibilitatii bancilor de adaptare, piata imobiliara este in crestere.

Conform Raportului asupra stabilitatii financiare, realizat de BNR, "preturile locuintelor au avut o dinamica pozitiva in contextul mentinerii ratelor de dobanda la valori extrem de reduse, cresterii veniturilor populatiei si imbunatatirii asteptarilor viitoare ale indivizilor privind situatia financiara." Cresterea preturilor locuintelor intervine in momentul in care exista o cerere mare de locuinte, implicit, sunt acordate foarte multe credite pentru locuinte. Expertii din domeniul imobiliar, spun ca preturile locuintelor scad spre sfarsitul anului cand fondurile din programul Prima Casa sunt terminate.

Aplică pentru Creditul Cetelem. Dobândă de la 8,9% si 0 comisioane.
Credite recomandate
1 / 2
Aplică pentru Creditul Cetelem. Dobândă de la 8,9% si 0 comisioane.
Parerea ta despre acest articolPot obtine un credit Prima Casa in 2018?

Ai deja cont pe VreauCredit.ro ?

Nume
E-mail
Parola
Captcha
  • protectie anti-spam
Mesaj

Comentariul tau va fi publicat numai dupa aprobarea acestuia de catre moderatorii VreauCredit.ro.
Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la
violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. Multumim pentru intelegere.

Informatii banci

Sucursale, bancomate, sediul central, program de lucru, contact:

Toate bancile
Glosar financiar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni financiar-bancari::

Toti termenii
Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra:

Disclaimer

Produsele bancare sunt actualizate de catre banci si sunt verificate in mod regulat de catre personalul nostru specializat. Pentru scurt timp pot aparea diferente intre informatiile prezentate de banci in cadrul site-ului nostru si informatiile prezentate pe site-urile acestora. Daca constatati asemenea diferente sau alte informatii care nu sunt corecte va rugam sa raportati aceasta problema (link catre raporteaza o problema). Pentru calculul ratei lunare, DAE (dobanda anuala efectiva) si a costului total al creditului VreauCredit.ro foloseste fie o metodologie de calcul proprie, fie una dezvoltata impreuna cu banca pentru anumite banci. Din acest motiv pot apare mici diferente in valorile acestor coeficienti fata de calculul pe care il veti obtine in sucursala bancii.
Pentru creditele bancare imobiliare sau ipotecare perioada minima este de 24 luni si maxima de 360 luni. Dae maxim este 20%.
DAE – dobanda anuala efectiva, contine toate costurile asociate creditului. Exemplu: Pentru un credit bancar si o suma imprumutata de 3000 euro pentru o perioada de 3 ani, rata lunara va fi de aproximativ 98 euro, DAE mediu de 10,14%, iar suma totala de restituit va fi de 3463 euro. Creditele bancare de nevoi personale fara garantii sunt oferite pentru perioade intre 2 si 60 luni iar DAE poate varia intre 7% si 36%.