Topul bancilor romanesti in functie de taxa pe active

Publicat de VreauCredit.ro pe 28.05.2019 0 Comentarii

Primele sase banci din punct de vedere al activelor vor plati in jur de 100 de milioane de euro taxa pe active aferenta anului 2019.

Conform declaratiilor bancherilor si a sumelor bugetate de acestia pentru 2019, cea mai mare taxa pe active o va plati Banca Transilvania, 136 milioane de lei (circa 28 milioane de euro) si circa 20 de milioane de euro, dupa cum reiese din raportul facut public de grupul austriac cu ocazia prezentarii rezultatelor BCR in primul trimestru din 2019.

Banca Transilvania este urmata de BCR, BRD, Unicredit si Raifeisen Bank. In esalonul doi ca nivel al taxei urmeaza ING Bank si probabil CEC Bank si Alpha Bank, in functie de nivelul total al activelor pe care acestea le vor detine la data de 30 iunie 2019. Per total, primele sase banci din sistem ar trebui sa achite o taxa de circa 100 de milioane de euro.

BRD ar urma sa achite cel tarziu in august 2019 (pe baza valorilor la 30 iunie 2019) circa 79 milioane lei (16 milioane de euro), reprezentand taxa pe activele bancare impusa de Guvern.

ING, a estimat aceasta taxa in jur de 11 milioane de euro, pana la 12 milioane de euro pe an. Raiffeisen Bank a transmis la cererea ECONOMICA.NET o estimare a acestei taxe la 10-20 milioane de euro, probabil mai aproape de baza inferioara, in functie de cresterea creditarii.

Ceea ce se remarca din rezultatele financiare ale celor mai mari banci din Romania la finele primului trimestru din 2019 este ca per total exista crestere, insa acesa nu se compara cu cea din anii trecuti, iar la unele banci s-a inregistrat chiar o usoara scadere a profiturilor.

Astfel, profitul net al primelor sase banci din sistem a fost in primul trimestru din 2019 de 1,55 miliarde lei, comparativ cu 1,4 miliarde de lei in 2018. Raiffeisen si BRD au raportat scaderi ale profitului net in trimestrul I 2019 fata de nivelul profitului din 2018, in timp ce ING Bank a raportat doar o crestere modesta. Cea mai mare rata de crestere a profitului a fost inregistrata de Unicredit.

Topul bancilor care au obtinut cele mai mari profituri se schimba in trimestrul I 2019 fata de 2018. Astfel, cel mai mare profit a fost inregistrat de Banca Transilvania, cu 436 milioane de lei, urmata de BRD cu 289 de milioane de lei si foarte aproape de BCR, cu 267 milioane de lei. Pe locul patru in functie de valoarea profitului obtinut este ING Bank, cu 197 de milioane de lei, urmata de Unicredit cu 189 de milioane de lei si Raiffeisaen Bank, cu 178 milioane de lei.

Credite recomandate
1 / 2

Ai deja cont pe VreauCredit.ro ?

Nume
E-mail
Parola
Captcha
  • protectie anti-spam
Mesaj

Comentariul tau va fi publicat numai dupa aprobarea acestuia de catre moderatorii VreauCredit.ro.
Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la
violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. Multumim pentru intelegere.

Informatii banci

Sucursale, bancomate, sediul central, program de lucru, contact:

Toate bancile

Glosar financiar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni financiar-bancari:

Toti termenii

Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra:

Disclaimer

Produsele bancare sunt actualizate de catre banci si sunt verificate in mod regulat de catre personalul nostru specializat. Pentru scurt timp pot apare diferente intre informatiile prezentate de banci in cadrul site-ului nostru si informatiile prezentate pe site-urile acestora. Daca constatati asemenea diferente sau alte informatii care nu sunt corecte va rugam sa raportati aceasta problema (link catre raporteaza o problema). Pentru calculul ratei lunare, DAE (dobanda anuala efectiva) si a costului total al creditului VreauCredit.ro foloseste fie o metodologie de calcul proprie, fie una dezvoltata impreuna cu banca pentru anumite banci. Din acest motiv pot apare mici diferente in valorile acestor coeficienti fata de calculul pe care il veti obtine in sucursala bancii.
Pentru creditele bancare imobiliare sau ipotecare perioada minima este de 24 luni si maxima de 360 luni. Dae maxim este 20%.
DAE – dobanda anuala efectiva, contine toate costurile asociate creditului. Exemplu: Pentru un credit bancar si o suma imprumutata de 3000 euro pentru o perioada de 3 ani, rata lunara va fi de aproximativ 98 euro, DAE mediu de 10,14%, iar suma totala de restituit va fi de 3463 euro. Creditele bancare de nevoi personale fara garantii sunt oferite pentru perioade intre 2 si 60 luni iar DAE poate varia intre 7% si 36%.