Robor va scadea pana la sfarsitul anului, vor scadea si dobanzile?

Publicat de VreauCredit.ro pe 07.11.2018 0 Comentarii

Robor va scadea pana la sfarsitul anului, preconizeaza analistii, ca urmare a mentinerii prognozei de inflatie.

Prognoza este ca in urmatoarele luni, inflatia isi va continua tendinta descendenta si va urma, conform datelor preliminirare prevazute pentru saptamana viitoare, o scadere sensibila a ratei inflatiei, pana spre limita de sus a intervalului de tinta, spre 3,5%.

Daca inflatia va scadea in acord cu prognoza BNR, este posibil ca si ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele in lei cu dobanda variabila, sa coboare sub 3%, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

“Datele analizate in prezent de noi, pe care le schimbam in functie de evolutia situatiei, arata ca tendinta de scadere a inflatiei va continua si anul viitor, dar mai atenuata”, a adaugat guvernatorul.

Sa ne asteptam si la o scaderea a dobanzilor?

"Nu mult. Dobanzile sunt unde trebuie. Fluctuatiile sunt mici, pentru dumneavoastra poate sunt mari, dar pentru noi sunt rezonabile" a precizat guvernatorul Mugur Isarescu.

In ultimele patru luni, Robor a fluctuat intre 3.1% si 3.4%, iar aceste fluctuatii sunt considerate de Guvernator perfect normale pentru buna functionare a pietei. Astfel, in urmatoarea perioada, dobanzile vor ramane aproximativ in aceleasi valori.

ROBOR la 3 luni a crescut cu cu 1,3 puncte procentuale in acest an, de la 2% in ianuarie 2018, la 2,85% la inceputul lunii iunie si 3,31%, in prezent.

Pe parcursul ultimului an, DAE la creditele noi in lei pentru consum a crescut cu 0,76 puncte procentuale, de la 10,03% in septembrie 2017 la 10,79% in septembrie 2018.

DAE la creditele imobiliare a inregistrat, insa, in acelasi interval, o crestere de peste doua puncte, de la 3,96% la 6%, din cauza cresterii abrupte a ROBOR la 3 luni, indicele care sta la baza modificarii dobanzii variabile la creditele Prima Casa.

Dat fiind ca cele mai multe credite pentru consum in lei se acorda cu dobanda fixa, pe o perioada de pana la 5 ani, dobanda la aceste imprumuturi a avut o crestere mult mai mica.

Credite recomandate
1 / 1

Ai deja cont pe VreauCredit.ro ?

Nume
E-mail
Parola
Captcha
  • protectie anti-spam
Mesaj

Comentariul tau va fi publicat numai dupa aprobarea acestuia de catre moderatorii VreauCredit.ro.
Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la
violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. Multumim pentru intelegere.

Informatii banci

Sucursale, bancomate, sediul central, program de lucru, contact:

Toate bancile

Glosar financiar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni financiar-bancari:

Toti termenii

Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra: