Rata creditelor calculata cu IRCC este mai mare decat cea calculata cu ROBOR

Publicat de Capital.ro pe 13.05.2019 0 Comentarii

Ca urmare a intrarii in vigoare, in data de 2 mai 2019, a prevederilor OUG nr. 19/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative, bancile si-au actualizat oferta de credite.

IRCC, noul indice de referinta pentru creditele consumatorilor, a fost introdus in modul de calcul al dobanzilor aferente creditelor supuse prevederilor OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Dupa introducerea IRCC (2.36), care este cu 0.87 puncte procentuale mai mic decat ROBOR (3.23% la finalul lunii martie) multe banci au decis majorarea marjelor pentru a acoperi diferenta de un punct procentual intre cele doua tipuri de dobanzi. Sunt si banci care au pastrat marja, insa sunt si banci (BRD si Raiffeisen) care au renuntat la creditele cu dobanda variabila, in favoarea celor cu dobanda fixa.

CEC Bank si Raiffeisen Bank sunt bancile care au pastrat aceasi marja pentru creditele noi. Alpha Bank si First Bank au rate mai mari la credite ipotecare, odata cu introducerea IRCC, comparativ cu luna aprilie cand dobanda era calculata in functie de ROBOR.

Dobanda fixa la creditele BT este insa mult mai mica, de doar 8%, decat cea variabila, de 9,86%, ceea ce face ca acest credit sa fie printre cele mai ieftine credite de consum de pe piata.

Alpha Bank a majorat marja fixa la creditele cu dobanda variabila cu 0,95 puncte, de la 8,4% la 9,35%, astfel ca dobanda a crescut, de la 11,63% (ROBOR 3 M de 3,23% + marja de 8,4%) la 11,71% (IRCC de 2,36% + marja de 9,35%).

Credite recomandate
1 / 1

Ai deja cont pe VreauCredit.ro ?

Nume
E-mail
Parola
Captcha
  • protectie anti-spam
Mesaj

Comentariul tau va fi publicat numai dupa aprobarea acestuia de catre moderatorii VreauCredit.ro.
Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la
violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. Multumim pentru intelegere.

Informatii banci

Sucursale, bancomate, sediul central, program de lucru, contact:

Toate bancile

Glosar financiar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni financiar-bancari:

Toti termenii

Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra:

Disclaimer

Produsele bancare sunt actualizate de catre banci si sunt verificate in mod regulat de catre personalul nostru specializat. Pentru scurt timp pot apare diferente intre informatiile prezentate de banci in cadrul site-ului nostru si informatiile prezentate pe site-urile acestora. Daca constatati asemenea diferente sau alte informatii care nu sunt corecte va rugam sa raportati aceasta problema (link catre raporteaza o problema). Pentru calculul ratei lunare, DAE (dobanda anuala efectiva) si a costului total al creditului VreauCredit.ro foloseste fie o metodologie de calcul proprie, fie una dezvoltata impreuna cu banca pentru anumite banci. Din acest motiv pot apare mici diferente in valorile acestor coeficienti fata de calculul pe care il veti obtine in sucursala bancii.
Pentru creditele bancare imobiliare sau ipotecare perioada minima este de 24 luni si maxima de 360 luni. Dae maxim este 20%.
DAE – dobanda anuala efectiva, contine toate costurile asociate creditului. Exemplu: Pentru un credit bancar si o suma imprumutata de 3000 euro pentru o perioada de 3 ani, rata lunara va fi de aproximativ 98 euro, DAE mediu de 10,14%, iar suma totala de restituit va fi de 3463 euro. Creditele bancare de nevoi personale fara garantii sunt oferite pentru perioade intre 2 si 60 luni iar DAE poate varia intre 7% si 36%.