Parlamentul European dă undă verde pentru taxa pe tranzacţiile financiare

Publicat de Capital.ro pe 12.12.2012 0 Comentarii

Parlamentul European (PE) şi-a dat miercuri, la Strasbourg, girul asupra cooperării întărite decise de 11 state din UE pentru a institui o taxă asupra tranzacţiilor financiare, în ciuda incertitudinilor care persistă asupra alocării fondurilor astfel colectate.


Aleşii europeni au aprobat decizia ce vizează iniţiativa la care participă deocamdată 11 state - Franţa, Germania, Belgia, Portugalia, Slovenia, Austria, Grecia, Italia, Spania, Slovacia şi Estonia - cu 533 de voturi pentru, 91 împotrivă şi 32 de abţineri. Este prima cooperare consolidată în domeniul fiscalităţii, unde toate deciziile necesită unanimitate, a declarat eurodeputatul Antolin Sanchez-Presedo, membru al grupului S&D.


"Trebuie să depăşim obstacolul unanimităţii în materie fiscală şi această cooperare întărită este prima ocazie, dar avem nevoie şi de altele", a spus eurodeputatul belgian Philippe Lamberts, membru al grupului Verzilor, Alianţa Liberă Europeană. Iniţiativa a fost susţinută de toate grupurile politice ale PE, cu excepţia notabilă a euroscepticilor britanici, preocupaţi de incidenţa acesteia asupra statelor neparticipante, întrucât taxa este transfrontalieră. 'Sper că David Cameron va şti să protejeze City /cartierul financiar al Londrei/ de orice incidenţă a acestei taxe', a subliniat eurodeputata Maria Andreassen în cadrul dezbaterilor. Deşi numai 11 state au aderat la această cooperare consolidată, comisarul european pentru fiscalitate, Algirdas Semeta, a afirmat că şi 'alte ţări intenţionează să li se alăture'. Olanda, până în prezent reticentă, şi-a manifestat recent interesul pentru a se alătura acestor state. După votul din PE, trebuie ca iniţiativa să fie aprobată de Consiliul UE cu o majoritate calificată pentru a permite CE să vină cu o propunere pentru transformarea în realitate a taxei pe tranzacţiile financiare. Cooperarea consolidată, prevăzută de Tratatul privind funcţionarea UE, permite unui număr de cel puţin o treime din statele membre UE (ceea ce în prezent înseamnă minimum nouă state) să acţioneze în mod concertat într-un domeniu care nu este de competenţă comunitară.


Sursa: Agerpres


Credite recomandate
1 / 1

Ai deja cont pe VreauCredit.ro ?

Nume
E-mail
Parola
Captcha
  • protectie anti-spam
Mesaj

Comentariul tau va fi publicat numai dupa aprobarea acestuia de catre moderatorii VreauCredit.ro.
Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la
violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. Multumim pentru intelegere.

Informatii banci

Sucursale, bancomate, sediul central, program de lucru, contact:

Toate bancile

Glosar financiar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni financiar-bancari:

Toti termenii

Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra: