Numarul creditelor pentru locuinte este in crestere

Publicat de VreauCredit.ro pe 27.09.2018 0 Comentarii

Statisticile Bancii Nationale a Romaniei arata ca a fost o vara a creditelor pentru locuinte. Acestea au crescut intr-un ritm mult mai mare decat creditele de consum.

Soldul creditelor imobiliare si ipotecare a crescut in luna august cu 661 milioane lei, comparativ cu un avans de 490 milioane lei a creditelor de consum si doar 300 milioane lei in cazul finantarilor pentru firme.

Prima Casa, stimuleaza in continuare creditarea pentru locuinte, avand conditii mai avantajoase decat creditele ipotecare. Un prim avantaj este avansul mic, de 5%, pe care trebuie sa il dai in cazul unui credit Prima Casa, fata de avansul perceput pentru creditele ipotecare, de minim 15%. In ceea ce priveste dobanda, si acesta este mai mica, 2% plus ROBOR la 3 luni.

Volumul creditelor de consum a crescut si el, acestea fiind sustinute de politica fiscala prociclica, prin care s-au majorat veniturile populatiei, precum si de reclamele bancilor. Creditele de consum au crescut cu 3,6 miliarde lei in primele opt luni din acest an, conform statisticilor BNR

In schimb, creditele acordate firmelor nu mai beneficiaza de asa multe stimulente din partea statului, nici de promovare sau programe majore. Finantarile pentru firme au crescut cu 3,8 miliarde lei, fata de avansul de 4,8 miliarde lei inregistrat in cazul creditelor pentru locuinte.
Implicarea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), in ceea priveste finantarea firmelor, a scazut, insa programul Programul Start-up National merita amintit. Print intermediul acestuia, firmele noi infiintate in 2017 au luat credite punte de la banci.
Un program national de amploare pentru finantarea firmelor, ar fi benefic atat sistemului bancar, dar si economiei. BNR vorbea la finalul anului trecut despre masuri de stimulare a finantarii economiei, in paralel cu restrictii pentru creditele destinate populatiei, amenintata cu cresterea gradului de indatoare, insa nimic nu s-a concretizat pana acum, ba chiar, bancile prevad o restrictionare a finantarii firmelor, din cauza introducerii de catre BNR, din luna iulie, a unui nou amortizor pentru riscul sistemic.

Credite recomandate
1 / 1
Parerea ta despre acest articol Numarul creditelor pentru locuinte este in crestere

Ai deja cont pe VreauCredit.ro ?

Nume
E-mail
Parola
Captcha
  • protectie anti-spam
Mesaj

Comentariul tau va fi publicat numai dupa aprobarea acestuia de catre moderatorii VreauCredit.ro.
Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la
violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. Multumim pentru intelegere.

Informatii banci

Sucursale, bancomate, sediul central, program de lucru, contact:

Toate bancile

Glosar financiar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni financiar-bancari:

Toti termenii

Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra:

Disclaimer

Produsele bancare sunt actualizate de catre banci si sunt verificate in mod regulat de catre personalul nostru specializat. Pentru scurt timp pot apare diferente intre informatiile prezentate de banci in cadrul site-ului nostru si informatiile prezentate pe site-urile acestora. Daca constatati asemenea diferente sau alte informatii care nu sunt corecte va rugam sa raportati aceasta problema (link catre raporteaza o problema). Pentru calculul ratei lunare, DAE (dobanda anuala efectiva) si a costului total al creditului VreauCredit.ro foloseste fie o metodologie de calcul proprie, fie una dezvoltata impreuna cu banca pentru anumite banci. Din acest motiv pot apare mici diferente in valorile acestor coeficienti fata de calculul pe care il veti obtine in sucursala bancii.
Pentru creditele bancare imobiliare sau ipotecare perioada minima este de 24 luni si maxima de 360 luni. Dae maxim este 20%.
DAE – dobanda anuala efectiva, contine toate costurile asociate creditului. Exemplu: Pentru un credit bancar si o suma imprumutata de 3000 euro pentru o perioada de 3 ani, rata lunara va fi de aproximativ 98 euro, DAE mediu de 10,14%, iar suma totala de restituit va fi de 3463 euro. Creditele bancare de nevoi personale fara garantii sunt oferite pentru perioade intre 2 si 60 luni iar DAE poate varia intre 7% si 36%.