Noul indice de referinta pentru creditele in lei

Publicat de VreauCredit.ro pe 03.05.2019 0 Comentarii

BNR a anuntat valoarea noul indice de referinta pentru creditele in lei acordate consumatorilor (IRCC). Aceasta este 2.36% si va inlocui indicele Robor, in functie de care erau calculate dobanzile pentru creditele in lei.

Indicele ROBOR la 3 luni era, in 30 aprilie, 3,37%. Desi IRCC este mai mic, acesta nu va aduce o reducere de 18% a ratelor, asa cum a estimat PSD, ci doar o scadere a dobanzii cu 10%, sustin analistii financiari.

IRCC, noul indice, se aplica, deocamdata, doar creditelor noi si refinantarilor si va fi valabil timp de doua luni.

Indicele de referinta pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat incepand din 2 mai, se calculeaza ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din ultimul trimestru al anului trecut.

IRCC este cu 0,98 puncte procentuale mai redus decat ROBOR 3 luni si cu 1,03 puncte procentuale mai redus decat ROBOR 6 luni.

Odata cu calcularea ratelor dupa noul indice care inlocuieste ROBOR, unele banci au renuntat la creditele cu dobanda variabila si au ramas doar la cele cu dobanda fixa, pentru care indicele nu mai are relevanta, iar analistul Dragos Nechifor sustine ca ratele la Prima Casa ar putea deveni mai scumpe decat un credit ipotecar standard.

Credite recomandate
1 / 1
Parerea ta despre acest articol Noul indice de referinta pentru creditele in lei

Ai deja cont pe VreauCredit.ro ?

Nume
E-mail
Parola
Captcha
  • protectie anti-spam
Mesaj

Comentariul tau va fi publicat numai dupa aprobarea acestuia de catre moderatorii VreauCredit.ro.
Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la
violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. Multumim pentru intelegere.

Informatii banci

Sucursale, bancomate, sediul central, program de lucru, contact:

Toate bancile

Glosar financiar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni financiar-bancari:

Toti termenii

Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra:

Disclaimer

Produsele bancare sunt actualizate de catre banci si sunt verificate in mod regulat de catre personalul nostru specializat. Pentru scurt timp pot apare diferente intre informatiile prezentate de banci in cadrul site-ului nostru si informatiile prezentate pe site-urile acestora. Daca constatati asemenea diferente sau alte informatii care nu sunt corecte va rugam sa raportati aceasta problema (link catre raporteaza o problema). Pentru calculul ratei lunare, DAE (dobanda anuala efectiva) si a costului total al creditului VreauCredit.ro foloseste fie o metodologie de calcul proprie, fie una dezvoltata impreuna cu banca pentru anumite banci. Din acest motiv pot apare mici diferente in valorile acestor coeficienti fata de calculul pe care il veti obtine in sucursala bancii.
Pentru creditele bancare imobiliare sau ipotecare perioada minima este de 24 luni si maxima de 360 luni. Dae maxim este 20%.
DAE – dobanda anuala efectiva, contine toate costurile asociate creditului. Exemplu: Pentru un credit bancar si o suma imprumutata de 3000 euro pentru o perioada de 3 ani, rata lunara va fi de aproximativ 98 euro, DAE mediu de 10,14%, iar suma totala de restituit va fi de 3463 euro. Creditele bancare de nevoi personale fara garantii sunt oferite pentru perioade intre 2 si 60 luni iar DAE poate varia intre 7% si 36%.