Nivel record de credite de consum

Publicat de VreauCredit.ro pe 24.08.2018 0 Comentarii

Romanii se indatoreaza din ce in ce mai mult la banci. Am ajuns la un nivel record de credite de consum.

In 2009 creditele de consum erau la un volum redus, insa din 2014 au inceput sa creasca, astfel ca, am ajuns in 2018 la un nivel record. In prima jumatate a acestui an, valoarea creditelor acordate, a depasit pentru prima data, pragul de 10 miliarde de lei. Cu 14 la suta mai mult, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Acesta este si nivelul maxim al ultimilor 12 ani. Inainte de criza financiara din 2008, populatia luase credite de consum in valoare de 7.1 miliarde de lei.

Romanii sunt dispusi sa se indatoreze chiar si pentru mici placeri: mobila, electrocasnice, telefoane, etc.

Specialistii sunt de parere ca aceasta crestere se datoreaza cresterilor salariale, dar si dobanzilor relativ mici ale imprumuturilor in moneda nationala. Atunci cand salariile cresc, creste si apetitul pentru consum, implicit cererea de credite.
In ultimii 5 ani salariul mediu net a crescut cu peste 1000 lei, de la aproape 1600 la peste 2600 de lei, asa ca si sumele ce pot fi imprumutate de la banca au crescut.

Dobanda medie la un credit de consum in lei s-a situat in prima jumatate a acestui an la 10,8%, cel mai mic nivel din 2007 pana in prezent.

Nici inflatia, dar nici cresterea ROBOR pare ca nu i-au speriat pe romani, este si concluzia oficialilor BNR, care mai spun ca pentru moment nu sunt motive de ingrijorare, insa Banca Nationala se gandeste sa limiteze gradul de indatorare a populatiei pentru imprumuturile de la banci pana la 50% din venit.

Credite recomandate
1 / 1
Parerea ta despre acest articol Nivel record de credite de consum

Ai deja cont pe VreauCredit.ro ?

Nume
E-mail
Parola
Captcha
  • protectie anti-spam
Mesaj

Comentariul tau va fi publicat numai dupa aprobarea acestuia de catre moderatorii VreauCredit.ro.
Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la
violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. Multumim pentru intelegere.

Informatii banci

Sucursale, bancomate, sediul central, program de lucru, contact:

Toate bancile

Glosar financiar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni financiar-bancari:

Toti termenii

Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra:

Disclaimer

Produsele bancare sunt actualizate de catre banci si sunt verificate in mod regulat de catre personalul nostru specializat. Pentru scurt timp pot apare diferente intre informatiile prezentate de banci in cadrul site-ului nostru si informatiile prezentate pe site-urile acestora. Daca constatati asemenea diferente sau alte informatii care nu sunt corecte va rugam sa raportati aceasta problema (link catre raporteaza o problema). Pentru calculul ratei lunare, DAE (dobanda anuala efectiva) si a costului total al creditului VreauCredit.ro foloseste fie o metodologie de calcul proprie, fie una dezvoltata impreuna cu banca pentru anumite banci. Din acest motiv pot apare mici diferente in valorile acestor coeficienti fata de calculul pe care il veti obtine in sucursala bancii.
Pentru creditele bancare imobiliare sau ipotecare perioada minima este de 24 luni si maxima de 360 luni. Dae maxim este 20%.
DAE – dobanda anuala efectiva, contine toate costurile asociate creditului. Exemplu: Pentru un credit bancar si o suma imprumutata de 3000 euro pentru o perioada de 3 ani, rata lunara va fi de aproximativ 98 euro, DAE mediu de 10,14%, iar suma totala de restituit va fi de 3463 euro. Creditele bancare de nevoi personale fara garantii sunt oferite pentru perioade intre 2 si 60 luni iar DAE poate varia intre 7% si 36%.