Eximbank, singura in cursa pentru Banca Romaneasca

Publicat de VreauCredit.ro pe 20.03.2019 0 Comentarii

Eximbank a ramas singura in cursa pentru cumpararea Bancii Romanesti. Potrivit unor surse din mediul financiar bancar, pana la sfarsitul lunii martie va fi facut anuntul de cumparare a acesteia.

Achizitia Bancii Romanesti de catre First Bank s-a dovedit a fi prea costisitoare, iar ochii americanilor s-au indreptat catre Leumi Bank, sucursala din Romania a celei mai mari banci din Israel, cu o cota de piata de 0,32% in 2017 si un profit net de 3,8 milioane de euro.
First Bank isi doreste sa se tina de cuvant si sa intre in top 10 banci care activeaza pe piata din Romania, motiv pentru care cresterea organica a bancii va fi dublata si de achizitii.

Taxa pe activele bancare ar fi pus ceva probleme si Eximbank pentru achizitia Bancii Romanesti. Statul insa a inteles destul de repede ca nu mai incaseaza impozit pe profit, ci doar taxa pe active de la institutia de credit aflata in proprietate. In plus, viitoarea banca, mai mare si cu activitate pe zona de retail s-ar putea sa nu aiba nevoie de capital social suplimentar, ci s-ar putea baza pe capitalul actual, plus cel al Bancii Romanesti, iar pretul mic si chiar o renegociere a liniei de credit de circa 400 de milioane de euro fac din banca greceasca o tinta atractiva poentru statul roman.

In aceste conditii, sfarsitul lunii martie ar putea veni cu un anunt de confirmare a tranzactiei, urmand ca semnarea contractului sa aiba loc ulterior, conform surselor citate. La sfarsitul lunii octombrie 2018, s-ar fi decis infiintarea Bancii de Dezvoltare a Romaniei pe o structura de sine statatoare (conform proiectului sustinut de Darius Valcov) si nu pe scheletul Eximbank cum era vorba la un moment dat.

EximBank este o institutie specializata care are ca actionar majoritar statul si se implica activ de peste 25 de ani in sustinerea si promovarea mediului de afaceri romanesc. Instrumentele sale financiare specifice sunt dedicate exclusiv segmentului corporate si pot fi accesate in conditii avantajoase de orice tip de societate comerciala, fie ca este IMM sau companie mare, deruleaza tranzactii internationale, ori se adreseaza numai pietei interne.

EximBank si-a intarit pozitia pe piata bancara reusind sa urce in topul bancilor din 2017 pana pe locul 15, cu active de 5,5 miliarde lei si o cota de piata de 1,3% la sfarsitul anului 2017, conform Raportului Anual al BNR. Banca Romaneasca se situa la finalul anului 2017 pe locul 14 in sistem, cu active de 6,2 mld. lei (1,3 mld. euro) si cu o cota de piata de 1,46%.

Banca Romaneasca a mai fost subiectul unei tranzactii (OTP Bank a dorit sa cumopere institutia de la NBG) respinse de BNR

Credite recomandate
1 / 1
Parerea ta despre acest articol Eximbank, singura in cursa pentru Banca Romaneasca

Ai deja cont pe VreauCredit.ro ?

Nume
E-mail
Parola
Captcha
  • protectie anti-spam
Mesaj

Comentariul tau va fi publicat numai dupa aprobarea acestuia de catre moderatorii VreauCredit.ro.
Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la
violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. Multumim pentru intelegere.

Informatii banci

Sucursale, bancomate, sediul central, program de lucru, contact:

Toate bancile

Glosar financiar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni financiar-bancari:

Toti termenii

Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra: