Contractele Prima Casa ar putea fi renegociate

Publicat de VreauCredit.ro pe 07.05.2019 0 Comentarii

Dupa schimbarea indicelui ROBOR cu indicele IRCC (indicele de referinta pentru creditele acordate consumatorilor) si a unei modificari facute de Finante special pentru Prima Casa, bancile ar urma sa cheme toti clientii care si-au luat locuinta prin acest program pentru renegocierea contractului, au spus surse guvernamentale pentru economica.net.

Noul indice de referinta trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care a inlocuit ROBOR incepand cu 2 mai, trebuia sa se aplice creditelor de consum si celor ipotecare standard, Prima Casa facand exceptie, potrivit prevederilor OUG 19.
Pe de alta parte, Consiliul Economic si Social (CES) a fost convocat de urgenta pentru a-si da avizul pe proiectul de HG care reglementeaza inlocuirea ROBOR cu IRCC pentru programele de creditare cu garantie guvernamentala.

Discutiile au aparut in conditiile in care, numarul contractelor Prima Casa aflate in derulare este foarte mare, iar institutiile de credit si Fondul de Garantare al Creditelor pentru IMM, nu stiu exact cum ar trebui procedat. In plus, plafoanele pe anul acesta pentru fiecare banca au fost negociate cu Ministerul Finantelor si FNGCIMM in luna februarie pentru tot anul in curs. Dupa sedinta de miercuri se va sti probabil mai mult, ne-au spus surse din cadrul FNGCIMM.

Proiectul de HG care impinge IRCC este procesat cu rapiditate. Surse din interiorul CES susţin ca institutia sau cel putin anumite comisii nu isi vor da aviz favofabil daca IRCC nu se va aplica si creditelor in derulare.

Potrivit statisticilor prezentate de BNR la sfarsitul lunii septembrie 2018, creditele Prima Casa reprezentau 46,6% din totalul creditelor ipotecare.

Surse din mediul financiar arata ca probabil daca bancile vor fi obligate sa cheme la negociere toti clientii care au credite in derulare Prima Casa si obligate sa aplice IRCC plus marja maxima de 2%, care sa includa toate comisioanele bancare, s-ar putea sa introduca un cost suplimentar care sa acopere o parte din costurile rezultate din scaderea marjei prin introducerea IRCC.

Credite recomandate
1 / 1
Parerea ta despre acest articol Contractele Prima Casa ar putea fi renegociate

Ai deja cont pe VreauCredit.ro ?

Nume
E-mail
Parola
Captcha
  • protectie anti-spam
Mesaj

Comentariul tau va fi publicat numai dupa aprobarea acestuia de catre moderatorii VreauCredit.ro.
Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la
violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. Multumim pentru intelegere.

Informatii banci

Sucursale, bancomate, sediul central, program de lucru, contact:

Toate bancile

Glosar financiar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni financiar-bancari:

Toti termenii

Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra:

Disclaimer

Produsele bancare sunt actualizate de catre banci si sunt verificate in mod regulat de catre personalul nostru specializat. Pentru scurt timp pot apare diferente intre informatiile prezentate de banci in cadrul site-ului nostru si informatiile prezentate pe site-urile acestora. Daca constatati asemenea diferente sau alte informatii care nu sunt corecte va rugam sa raportati aceasta problema (link catre raporteaza o problema). Pentru calculul ratei lunare, DAE (dobanda anuala efectiva) si a costului total al creditului VreauCredit.ro foloseste fie o metodologie de calcul proprie, fie una dezvoltata impreuna cu banca pentru anumite banci. Din acest motiv pot apare mici diferente in valorile acestor coeficienti fata de calculul pe care il veti obtine in sucursala bancii.
Pentru creditele bancare imobiliare sau ipotecare perioada minima este de 24 luni si maxima de 360 luni. Dae maxim este 20%.
DAE – dobanda anuala efectiva, contine toate costurile asociate creditului. Exemplu: Pentru un credit bancar si o suma imprumutata de 3000 euro pentru o perioada de 3 ani, rata lunara va fi de aproximativ 98 euro, DAE mediu de 10,14%, iar suma totala de restituit va fi de 3463 euro. Creditele bancare de nevoi personale fara garantii sunt oferite pentru perioade intre 2 si 60 luni iar DAE poate varia intre 7% si 36%.