Contrabanda cu ţigări, la doar 13% din piaţă. Fumezi cu timbru sau fără timbru?

Publicat de Capital.ro pe 07.12.2012 0 Comentarii

Comerţul ilicit cu ţigarete a scăzut până la 13% din piaţa totală în noiembrie, faţă de 14,2% în septembrie, potrivit unui studiu al companiei Novel Research. Şi asta în condiţiile în care în multe pieţe din Bucureşti contrabanda e în văzul tuturor, fiind nevoit să treci prin cordoane de contrabandişti care te momesc cu ţigări fără timbru. Vezi care e cea mai mare sursă a contrabandei, potrivit studiului.


„Comerţul ilicit cu ţigarete a avut o evoluţie constantă în anul în curs, procentul de 13% înregistrat în noiembrie fiind similar cu cel din ianuarie 2012. Conform timbrului aplicat pe pachet, Duty Free rămâne în noiembrie principala sursă de provenienţă a comerţului ilicit, cu o pondere de 30,9% în totalul pieţei negre.


Ponderea produselor provenite din Serbia scade semnificativ cu 10,5 puncte procentuale până la 12,9%. În schimb, Ucraina creşte semnificativ ca sursă în noiembrie, cu 8,6 puncte procentuale până la 27,9%. Moldova înregistrează o evoluţie constantă, cu o pondere de 28,7% .La nivelul întregului an 2012, au înregistrat creşteri semnificative comparativ cu anul trecut Duty Free (+4,6 puncte procentuale) şi Serbia (+4,6 puncte procentuale) în timp ce Moldova a înregistrat o scădere semnificativă  (-8,9 puncte procentuale)', a arătat Marian Marcu, directorul companiei Novel Research, potrivit Agerpres.Reprezentanţii mediului de afaceri din domeniu susţin că media de 13% înregistrată pe parcursul anului 2012, arată că instituţiile statului cu competente in combaterea contrabandei au funcţionat eficient, în ciuda dificultăţilor economice şi a instabilităţii politice care au caracterizat aceasta perioadă.Ce trebuie îmbunătăţitÎn vederea reducerii comerţului ilicit cu ţigarete şi a creşterii veniturilor la bugetul de stat, industria a înaintat autorităţilor de resort o serie de propuneri concrete. Reprezentanţii companiilor de tutun consideră că este nevoie în continuare de îmbunătăţirea cadrului legislativ unitar care sa reglementeze mai clar infracţiunile de contrabandă şi evaziunea fiscală. În acest sens, aplicarea criteriului cantitativ pentru calificarea infracţiunii de evaziune fiscala/contrabanda, atât pe teritoriul vamal naţional, cât şi în punctele de trecere a frontierei ar fi de natura sa simplifice procedurile. Totodată, este necesară instituirea unor mecanisme de verificare şi calificare a infracţiunilor în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria şi Bulgaria, unde nu mai există puncte de control vamal. O alta propunere se referă la confiscarea mijlocului de transport folosit pentru activităţi ilicite, indiferent dacă a fost sau nu modificat în acest scop. Industria reiterează si cererea de reluare a scanării tuturor mijloacelor de transport in punctele de trecere a frontierei, aşa cum s-a întâmplat în septembrie în punctul vamal Stamora -Moravita. Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al României. Accizele plătite în 2011 de cele trei mari companii producătoare de ţigarete, fără TVA ţi impozit pe profit, au reprezentat aproximativ 9% în totalul veniturilor bugetare. Cele trei companii, JTI România, BAT România şi Phillips Morris România, au contribuit la bugetul general consolidat, în anul 2011, cu circa 2,75 miliarde de euro, reprezentând accize şi TVA.


Credite recomandate
1 / 1

Ai deja cont pe VreauCredit.ro ?

Nume
E-mail
Parola
Captcha
  • protectie anti-spam
Mesaj

Comentariul tau va fi publicat numai dupa aprobarea acestuia de catre moderatorii VreauCredit.ro.
Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la
violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. Multumim pentru intelegere.

Informatii banci

Sucursale, bancomate, sediul central, program de lucru, contact:

Toate bancile

Glosar financiar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni financiar-bancari:

Toti termenii

Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra: