BNR a imprumutat bancile cu 12,1 miliarde de lei

Publicat de VreauCredit.ro pe 28.08.2018 0 Comentarii

Banca Nationana a Romaniei (BNR) a injectat lichiditate in piata, in valoare de 12.17 miliarde de lei. Aceasta valoare nu a mai fost intalnita din octombrie 2012, cand BNR a oferit 12.6 miliarde de lei pietei.

Operatiunile repo sunt tranzactii reversibile, destinate injectarii de lichiditate, in cadrul carora BNR cumpara de la institutiile de credit active eligibile pentru tranzactionare, cu angajamentul acestora de a rascumpara activele respective la o data ulterioara si la un pret stabilit la data tranzactiei. Maturitatea actualei operatiunii este de 7 zile, la o dobanda de 2,5%, cat este dobanda de politica monetara incepand cu 8 mai 2018.

Prin aceste operatiuni BNR incearca sa tempereze cresterea ROBOR. Indicii ROBOR se aflau pe o tendinta de stagnare in ultimele doua saptamani, dar, de obicei, spre final de luna acestia cresc, ca urmare a platilor de taxe si impozite care se fac in aceasta perioada, iar tendinta se accentueaza pe finalul fiecarui trimestru.

Ca urmare a injectarii de lichiditate ROBOR la 3 luni a scazut de la 3.30% cat era la sfarsitul saptamanii trecute, la 3.25%.

BNR a mai imprumutat bancile si la finalul anului trecut, cu sume intre 1 si 9 miliarde lei, dupa o perioada de doi ani in care banca nationala a mentinut un exces de lichiditati in piata, cu scopul de a stimula creditarea, prin scaderea dobanzilor, conditii in care ROBOR la 3 luni a scazut sub 1%.

Guvernatorul BNR a precizat ca lichiditatea din piata este determinata in mare masura si de operatiunile Ministerului Finantelor. De asemenea, guvernatorul BNR a tinut sa asigure publicul ca Banca Nationala va furniza in continuare bancilor lichiditatile de care acestea au nevoie pentru operatiuni, desi in piata nu va mai fi un exces de bani, ca anul trecut.
Etichete:

Credite recomandate
1 / 1
Parerea ta despre acest articol BNR a imprumutat bancile cu 12,1 miliarde de lei

Ai deja cont pe VreauCredit.ro ?

Nume
E-mail
Parola
Captcha
  • protectie anti-spam
Mesaj

Comentariul tau va fi publicat numai dupa aprobarea acestuia de catre moderatorii VreauCredit.ro.
Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la
violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. Multumim pentru intelegere.

Informatii banci

Sucursale, bancomate, sediul central, program de lucru, contact:

Toate bancile

Glosar financiar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni financiar-bancari:

Toti termenii

Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra:

Disclaimer

Produsele bancare sunt actualizate de catre banci si sunt verificate in mod regulat de catre personalul nostru specializat. Pentru scurt timp pot apare diferente intre informatiile prezentate de banci in cadrul site-ului nostru si informatiile prezentate pe site-urile acestora. Daca constatati asemenea diferente sau alte informatii care nu sunt corecte va rugam sa raportati aceasta problema (link catre raporteaza o problema). Pentru calculul ratei lunare, DAE (dobanda anuala efectiva) si a costului total al creditului VreauCredit.ro foloseste fie o metodologie de calcul proprie, fie una dezvoltata impreuna cu banca pentru anumite banci. Din acest motiv pot apare mici diferente in valorile acestor coeficienti fata de calculul pe care il veti obtine in sucursala bancii.
Pentru creditele bancare imobiliare sau ipotecare perioada minima este de 24 luni si maxima de 360 luni. Dae maxim este 20%.
DAE – dobanda anuala efectiva, contine toate costurile asociate creditului. Exemplu: Pentru un credit bancar si o suma imprumutata de 3000 euro pentru o perioada de 3 ani, rata lunara va fi de aproximativ 98 euro, DAE mediu de 10,14%, iar suma totala de restituit va fi de 3463 euro. Creditele bancare de nevoi personale fara garantii sunt oferite pentru perioade intre 2 si 60 luni iar DAE poate varia intre 7% si 36%.