BNR a imprumutat bancile cu 12,1 miliarde de lei

Publicat de VreauCredit.ro pe 28.08.2018 0 Comentarii

Banca Nationana a Romaniei (BNR) a injectat lichiditate in piata, in valoare de 12.17 miliarde de lei. Aceasta valoare nu a mai fost intalnita din octombrie 2012, cand BNR a oferit 12.6 miliarde de lei pietei.

Operatiunile repo sunt tranzactii reversibile, destinate injectarii de lichiditate, in cadrul carora BNR cumpara de la institutiile de credit active eligibile pentru tranzactionare, cu angajamentul acestora de a rascumpara activele respective la o data ulterioara si la un pret stabilit la data tranzactiei. Maturitatea actualei operatiunii este de 7 zile, la o dobanda de 2,5%, cat este dobanda de politica monetara incepand cu 8 mai 2018.

Prin aceste operatiuni BNR incearca sa tempereze cresterea ROBOR. Indicii ROBOR se aflau pe o tendinta de stagnare in ultimele doua saptamani, dar, de obicei, spre final de luna acestia cresc, ca urmare a platilor de taxe si impozite care se fac in aceasta perioada, iar tendinta se accentueaza pe finalul fiecarui trimestru.

Ca urmare a injectarii de lichiditate ROBOR la 3 luni a scazut de la 3.30% cat era la sfarsitul saptamanii trecute, la 3.25%.

BNR a mai imprumutat bancile si la finalul anului trecut, cu sume intre 1 si 9 miliarde lei, dupa o perioada de doi ani in care banca nationala a mentinut un exces de lichiditati in piata, cu scopul de a stimula creditarea, prin scaderea dobanzilor, conditii in care ROBOR la 3 luni a scazut sub 1%.

Guvernatorul BNR a precizat ca lichiditatea din piata este determinata in mare masura si de operatiunile Ministerului Finantelor. De asemenea, guvernatorul BNR a tinut sa asigure publicul ca Banca Nationala va furniza in continuare bancilor lichiditatile de care acestea au nevoie pentru operatiuni, desi in piata nu va mai fi un exces de bani, ca anul trecut.
Etichete:

Parerea ta despre acest articol BNR a imprumutat bancile cu 12,1 miliarde de lei

Ai deja cont pe VreauCredit.ro ?

Nume
E-mail
Parola
Captcha
  • protectie anti-spam
Mesaj

Comentariul tau va fi publicat numai dupa aprobarea acestuia de catre moderatorii VreauCredit.ro.
Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la
violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. Multumim pentru intelegere.

Informatii banci

Sucursale, bancomate, sediul central, program de lucru, contact:

Toate bancile

Glosar financiar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni financiar-bancari:

Toti termenii

Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra: