Berlusconi scufunda Italia: Bursa cade cu peste 3%, iar băncile se prăbuşesc cu 6-7%

Publicat de Capital.ro pe 10.12.2012 0 Comentarii

Bursele din Europa scădeau pronunţat în debutul sesiunii de luni, cele mai mari căderi fiind înregistrate în Italia, unde băncile pierdeau 6-7%. Pieţele reacţionau puternic negativ la răzbunarea fostului premier Italian Silvio Berlusconi, care i-a retras sprjinul premerului Mario Monti, spunând că se opune măsurilor de austeritate.


Prin măsuri de austeritate, premierul technocrat Mario Monti reuşise să stabilizeze într-un mod incredibil finanţele Italiei, deteriorate puternic sub guvernul lui Berlusconi.


Fără sprijinul lui Berlusconi, Mario Monti a anunţat că demisionează, imediat ce va trece prin parlament bugetul pe 2013.Veştile au lovit decisiv pieţele de acţiuni, care scădeau de la maximul ultimelor 18 luni, dar şi pieţele de obligaţiuni, unde randamentul la bondurile italiene creştea.


Bursa din Milano scădea cu 3,6%, iar principalele bănci pierdeau peste 6%. Mai exact, în jurul orei 13:00, Unicredit se deprecia cu 6,5%, iar Intesa Sanpaolo se prăbuşea cu 7%.


A doua cea mai mare scădere era consemnată de bursa din Spania, de 1,7%. Bursa din Frankfurt se deprecia cu 0,6%, la fel ca bursa cea din Paris, în vreme ce bursa londoneză scădea cu 0,3%.


Iminentul sfârşit al guvernului Monti ameninţă să deschidă un nou front al crizei în Europa, înaintea summit-ului de la sfârşitul acestui an, transmite Bloomberg. Şi asta la scurt timp după ce Grecia a câştigat şase luni în urma unui nou acord cu creditorii săi.


Demisia lui Monti, anunţată duminică, a survenit după ce fostul premier Silvio Berlusconi a declarat că îi va retrage sprijinul, existând acum pericolul ca să fie provocate alegeri anticipate. Mesajul lui Berlusconi este unul anti-austeritate, ceea ce sperie investitorii.


Indicele Stoxx Europe 600 (SXXP), care măsoară performanţa celor mai importante 600 de companii din Europa, mai are încă pentru acest an un avans de 14%, în special datorită faptului că Banca Centrală Europeană (BCE) a apelat la cumpărarea de bonduri guvernamentale, ceea ce a contribuit la creşterea încrederii.


De asemenea, randamentul pentru bondurile italiene pe 10 ani creştea cu 20 de puncte de bază, la 4,72%, iar cel pentru titlurile pe 2 ani avansa cu 11 puncte de bază, la 2,09%.


Tensiunile au revenit în pieţele obligaţiunilor după o relativă linişte dată de preşedintele BCE Mario Draghi care a declarat în iulie că va face tot ce îi este cu putinţă pentru a salva euro. De atunci, liderii europeni s-au tot certat asupra planurilor privind crearea unei uniuni bancare, iar luna tecută au eşuat pentru a cădea de acord asupra unui nou buget pe 7 ani.


Credite recomandate
1 / 1

Ai deja cont pe VreauCredit.ro ?

Nume
E-mail
Parola
Captcha
  • protectie anti-spam
Mesaj

Comentariul tau va fi publicat numai dupa aprobarea acestuia de catre moderatorii VreauCredit.ro.
Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la
violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. Multumim pentru intelegere.

Informatii banci

Sucursale, bancomate, sediul central, program de lucru, contact:

Toate bancile

Glosar financiar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni financiar-bancari:

Toti termenii

Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra: