Liber la v창nzarea porcilor

Publicat de Capital.ro pe 04.12.2012 0 Comentarii

큅훱ranii rom창ni 챤힊i pot vinde porcii crescu큇i 챤n gospod훱rii 힊i 챤n abatoarele autorizate sanitar veterinar, nu numai 챤n t창rguri 힊i oboare, 챤ncep창nd cu 1 decembrie 2012, a declarat, mar큇i, pentru AGERPRES, presedintele Autorit훱큇ii Na큇ionale Sanitare Veterinare 힊i pentru Siguran큇a Alimentelor (ANSVSA), Mihai 큅urcanu.


쏡up훱 cinci ani de a힊tept훱ri, 큇훱ranii rom창ni care cresc porci 챤n gospod훱riile proprii 챤힊i pot vinde animalele nu numai 챤n t창rguri 힊i oboare ci 힊i 챤n abatoarele autorizate sanitar veterinar. Prin apari큇ia Ordinului 67 din noiembrie, legifer훱m 챤n primul r창nd circula큇ia porcului, printr-un dublu control, pentru a preveni apari큇ia anumitor boli pe teritoriul Rom창niei. Avem o verificare a porcilor 챤n gospod훱riile popula큇iei efectuat훱 de c훱tre medicul concesionar de liber훱 practic훱 힊i o alta f훱cut훱 de c훱tre medicul din obor sau din abator. Practic, 챤ntr-o singur훱 zi, porcii sunt verifica큇i de dou훱 ori 힊i avem o mi힊care controlat훱, a precizat 큅urcanu. Potrivit sursei citate, din 2007, de c창nd a fost interzis훱 circula큇ia porcilor pe teritoriul Rom창niei, num훱rul porcilor crescu큇i 챤n gospod훱riile popula큇iei s-au redus la jum훱tate, iar pia큇a neagr훱 a continuat s훱 se dezvolte.



쏡ac훱 챤n 2007, c창nd a fost interzis훱 circula큇ia porcului pe teritoriul Rom창niei, erau crescu큇i 챤n gospod훱rii 4,5 milioane de porci, azi mai sunt doar 2,8 milioane. Mi s-a p훱rut un lucru extrem de grav pentru c훱 popula큇ia porcin훱 era 챤ntr-un total regres, iar pre큇urile pe pia큇훱 erau 챤n cre힊tere. De aceea am considerat c훱 trebuie s훱 intervenim pentru c훱 riscam s훱 nu mai avem carne de porc pe pia큇훱 sau s훱 fie foarte scump훱. Sper훱m ca prin liberalizarea circula큇iei porcului s훱 reducem pia큇a neagr훱 pe acest segment cu circa 90%, iar starea financiar훱 힊i economic훱 a 큇훱ranilor s훱 se 챤mbun훱t훱큇easc훱, ad훱ugat 힊eful ANSVSA.혻 Potrivit ANSVSA, prin Ordinul 67 pre힊edintelui ANSVSA din data de 16 noiembrie 2012 au fost create noi posibilit훱큇i de valorificare a produc큇iei 힊i de 챤ncurajare a activit훱큇ii de cre힊tere a animalelor. Cele dou훱 noi posibilit훱큇i se refer훱 la comercializarea porcilor vii din gospod훱riile popula큇iei 챤n t창rgurile 힊i oboarele autorizate sanitar-veterinar precum 힊i c훱tre abatoare autorizate sanitar veterinar. Conform prevederilor actului normativ, mi힊carea porcilor vii c훱tre abator, atunci c창nd trec printr-un t창rg de animale, se poate efectua numai dac훱 animalele sunt 챤nso큇ite de certificatul de s훱n훱tate, de formularul de mi힊care 힊i de documentul privind informa큇iile pentru lan큇ul alimentar.혻 횓n cazul exploata큇iilor din gospod훱riile proprii, mi힊carea suinelor vii c훱tre unit훱큇ile de sacrificare trebuie 챤nso큇it훱 de certificatul de s훱n훱tate, emis de medicul veterinar de liber훱 practic훱 챤mputernicit care 챤ndrum훱 proprietarul de animale pentru completarea documentului privind informa큇iile pentru lan큇ul alimentar. Certificatele de s훱n훱tate sunt emise de medicul veterinar de liber훱 practic훱, organizat conform legii si 챤mputernicit de c훱tre Direc큇ia Sanitar훱 Veterinar훱 힊i pentru Siguran큇a Alimentelor (DSVSA) jude큇ean훱, pentru una sau mai multe animale ce provin din aceea힊i exploata큇ie 힊i alc훱tuiesc un singur lot, sunt 챤mbarcate 챤n acela힊i mijloc de transport, pentru a ajunge la aceea힊i destina큇ie final훱.횓n cazul mi힊c훱rii animalelor din t창rg la abator, medicul veterinar de liber훱 practic훱 챤mputernicit, responsabil de activitatea sanitar-veterinar훱 din t창rgul de animale, va emite certificatul de s훱n훱tate. Porcii vor fi sacrifica큇i 챤n scop comercial numai 챤n abatoare autorizate sanitar-veterinar din cadrul jude큇ului, dar care nu sunt s훱 incluse 챤n sistemul canalizat de producere a c훱rnii de porc 챤n Rom창nia, destinat훱 comer큇ului intracomunitar. Carnea provenit훱 de la porcii crescu큇i 챤n exploata큇iile nonprofesionale 힊i cele comerciale este v창ndut훱 힊i procesat훱 numai 챤n unit훱큇i 챤nregistrate, cu respectarea condi큇iilor generale de igien훱 힊i va fi comercializat훱 exclusiv pe pia큇a na큇ional훱. Potrivit datelor ANSVSA, 챤n Rom창nia exist훱 145 de abatoare autorizate din care 119 sunt pentru sacrificarea porcinelor. 횓n exploata큇iile comerciale din Rom창nia sunt crescu큇i la ora actual훱 챤n jur de dou훱 milioane de porci.


Sursa: Agerpres


Credite recomandate
1 / 2
Parerea ta despre acest articol Liber la v창nzarea porcilor

Ai deja cont pe VreauCredit.ro ?

Nume
E-mail
Parola
Captcha
  • protectie anti-spam
Mesaj

Comentariul tau va fi publicat numai dupa aprobarea acestuia de catre moderatorii VreauCredit.ro.
Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la
violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. Multumim pentru intelegere.

Informatii banci

Sucursale, bancomate, sediul central, program de lucru, contact:

Toate bancile

Glosar financiar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni financiar-bancari:

Toti termenii

Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra: